O regiune autonomă din Republica Moldova şi-a ales executivul. Autorităţile de la Chişinău speră la îmbunătăţirea relaţiilor

  • Regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova a aprobat componenţa comitetului executiv local
  • Găgăuzia este blocată într-o relaţie tensionată de 30 de ani cu autorităţile centrale din Chişinău
  • Alegerea executivului reprezintă un pas înainte în relaţia cu instituţiile naţionale moldoveneşti
2165 afișări
Imaginea articolului O regiune autonomă din Republica Moldova şi-a ales executivul. Autorităţile de la Chişinău speră la îmbunătăţirea relaţiilor

Sursa foto: MediafaxFoto

Regiunea autonomă Găgăuzia se află în sudul Republicii Moldova şi este populată de etnici turci creştini ortodocşi. Guvernul autonom şi populaţia regiunii îşi exprimă simpatia pentru Rusia.

Comitetul Executiv a fost ales la a şaptea încercare după ce noul lider Yevgeniya Gutul a retras nominalizările pentru deputaţi, relatează Reuters.

„Intenţionez să lucrez constructiv cu autorităţile centrale de la Chişinău”, a declarat Gutul.

Noul lider regional s-a angajat, printre altele, să-şi extindă legăturile cu Rusia şi să deschidă o misiune diplomatică pentru Găgăuzia la Moscova.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a amânat includerea lui Gutul în guvernul Moldovei, aşa cum prevede constituţia ţării.

Republica Moldova denunţă invazia Rusiei asupra Ucrainei şi a acuzat Kremlinul că încearcă să destabilizeze guvernul de la Chişinău.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici