O ţară africană acuză Spania, Franţa şi SUA de "interferenţe" în alegeri. Statul, bogat în resurse, este condus de un dictator

Guineea Ecuatorială a acuzat duminică Spania, Franţa şi Statele Unite de "interferenţe" în alegerile sale prezidenţiale şi legislative programate pentru 20 noiembrie.

2220 afișări
Imaginea articolului O ţară africană acuză Spania, Franţa şi SUA de "interferenţe" în alegeri. Statul, bogat în resurse, este condus de un dictator

Preşedintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, care şi-a condus ţara cu o mână de fier timp de 43 de ani, şi-a lansat săptămâna aceasta candidatura pentru un al şaselea mandat în cadrul unui eveniment, potrivit France24.

Guineea Ecuatorială, o fostă colonie spaniolă, le-a reproşat celor trei ţări după ce diplomaţii lor au asistat săptămâna aceasta la un eveniment de campanie al uneia dintre cele două mişcări de opoziţie autorizate să aibă candidaţi la scrutin.

Ministerul de Externe a calificat acest lucru drept "interferenţă în afacerile interne ale ţării", într-un comunicat.

Partidul Democrat din Guineea Ecuatorială (PDGE), dominat de Obiang, deţine 99 din cele 100 de locuri în camera inferioară a parlamentului şi toate locurile din Senat.

Acesta a fost singura mişcare politică legală a ţării până în 1991, când a fost introdusă politica pluripartidistă.

Într-un tweet de joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Washingtonul este "îngrijorat de rapoartele privind arestările şi hărţuirea membrilor opoziţiei şi ai societăţii civile" şi a cerut guvernului să organizeze alegeri "libere şi corecte".

Obiang, în vârstă de 80 de ani, a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat în 1979 şi este cel mai longeviv şef de stat din lume, cu excepţia monarhilor.

El nu a fost niciodată reales în mod oficial cu mai puţin de 93% din voturi.

Peste 425.000 de alegători sunt înregistraţi la urne, dintr-o populaţie de aproximativ 1,4 milioane de locuitori.

Ţara posedă resurse importante de petrol şi gaze naturale, dar majoritatea celor 1,3 milioane de locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit Băncii Mondiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici