Obama ar putea demara anul viitor negocieri cu Iranul, dacă devine preşedinte

Candidatul democrat în cursa pentru Casa Albă, Barack Obama, ar putea demara negocieri cu Iranul privind programul său nuclear la începutul anului viitor în cazul în care devine preşedinte, a declarat, joi, unul din consilierii săi pe probleme de politică externă.

12 afișări
Imaginea articolului Obama ar putea demara anul viitor negocieri cu Iranul, dacă devine preşedinte

Obama ar putea demara anul viitor negocieri cu Iranul, dacă devine preşedinte (Imagine: Mediafax/AFP)

Fostul consilier pentru securitate naţională, Tony Lake, a sugerat că Washingtonul trebuie să demonstreze clar Teheranului că are de ales între consecinţele deciziei de a continua programul nuclear şi avantajele renunţării la aceste ambiţii.

Administraţia Bush a refuzat să se angajeze în discuţii directe cu Iranul privind programul său nuclear, dar a trimis un diplomat de rang înalt la reuniunile Teheranului cu reprezentanţii celorlalte puteri, precum Marea Britanie, China, Franţa, Germania şi Rusia.

Obama a salutat această decizie şi a declarat că, în cazul în care devine preşedinte, va iniţia o politică susţinută de convingere a Iranului să renunţe la ambiţiile sale nucleare, fără avansa însă nici un calendar.

Candidatul democrat speră că administraţia de la Casa Albă va înregistra progrese până la încheierea mandatului lui George W. Bush în ianuarie 2009, dar consideră că Statele Unite şi ţările aliate trebuie să adopte un nou pachet de sancţiuni mai dure pentru a constrânge Iranul să renunţe la programul nuclear.

"El (Obama) declară că, imediat ce va câştiga alegerile, trebuie să demarăm o serie de negocieri serioase cu iranienii în cursul cărora să le prezentăm opţiunile", a precizat Lake într-o dezbatere pe marginea Convenţiei democrate din Denver.

Statele Unite trebuie să prezinte clar care "vor fi consecinţele" deciziei de continuare a acestui program nuclear, a adăugat Lake.

"Trebuie să cooperăm cu alte state pentru a spori mijloacele de presiune în aceste negocieri şi sancţiunile care ar putea fi aplicate iranienilor", a adăugat acesta.

Lake a precizat că Washingtonul trebuie să sublinieze iranienilor avantajele de care vor beneficia în cazul în care renunţă la aceste ambiţii. El a avertizat că un refuz al iranienilor ar putea declanşa o gravă criză în următorii cinci ani deoarece securitatea Israelului, Europei, Rusiei şi altor regiuni ar fi periclitată în cazul în care Teheranul ar obţine armament nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici