Obama îi felicită pe unguri cu ocazia Zilei Naţionale

Preşedintele american Barack Obama i-a transmis felicitări omologului său ungur Janos Ader, într-o scrisoare, cu ocazia Zilei Naţionale, pe care Ungaria o sărbătoreşte pe 20 august, relatează MTI.

1210 afișări
Imaginea articolului Obama îi felicită pe unguri cu ocazia Zilei Naţionale

Barack Obama, Janos Ader (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

În această scrisoare, transmisă de către Ambasada Statelor Unite, şeful statului american notează că ungurii îşi sărbătoresc înfiinţarea statului de Sfântul Ştefan, pe 20 august.

"Succesul Sfântului Ştefan în ancorarea Ungariei în Europa, în urmă cu peste 1.000 de ani, rămâne o realizare istorică", apreciază Obama, citat în scrisoare.

"În această zi, sărbătorim relaţia importantă dintre Statee Unite şi Ungaria, un aliat loial şi un partener preţuit", se arată în scrisoare.

Relaţiile bilaterale americano-ungare au la bază un "angajament comun faţă de democraţie, consolidat prin parteneriatul nostru economic şi hotărârea comună de a face să progreseze securitatea în locuri ca Irak, Afganistan şi Balcani", se arată în scrisoare.

"Ca membri ai familiei transatlantice a naţiunilor, este necesar să căutăm în mod constant să respectăm principiile şi valorile fundamentale care stau la baza democraţiei şi libertăţii", îndeamnă Obama, referindu-se la critici mai vechi adresate guvernelor lui Viktor Orban.

Şeful statului american evocă în continuare angajamentul celor două state faţă de "idealuri şi instituţii care susţin statul şi societatea, precum statul de drept, toleranţa şi un sistem de echilibru al puterilor".

"Este necesar să apărărm aceste principii în Europa şi în lume", subliniază Obama, precizând că acest lucru "întăreşte nu doar relaţiile noastre bilaterale deja puternice, ci şi, într-un sens mai larg, NATO".

Pe de altă parte, vicepremierul Zsolt Semjen a înmânat în Parlament, miercuri, cu o zi înainte de Ziua Naţională, premii pentru comunităţile maghiare.

Efortul Sfântului Ştefan, fondatorul statului ungar, "poate fi continuat dacă toţi acţionează puţin ca Sfântul Ştefan în domeniile lor", a îndemnat Semjen într-un discurs.

Ungaria are nevoie să-i recunoască pe cei care-i ajută pe maghiari să-şi păstreze identitatea naţională, a subliniat el.

Secretarul de stat însărcinat cu comunităţile maghiare din străinătate Arpad Janos Potapi a declarat, la rândul său, că este necesar ca Guvernul să adopte măsuri "în baza cărora să se nască şi mai mulţi maghiari".

El a îndemnat Executivul să ofere stimulente tinerilor maghiari din alte ţări, pentru ca aceştia să aleagă să înveţe la şcoli în limba maghiară.

În cadrul ceremoniei au fost acordate zece distincţii unor organizaţii şi persoane cu "realizări" în promovarea unor activităţi politice, culturale, religioase, ştiinţifice şi economice ale comunităţilor maghiare din alte ţări.

Printre premiaţi s-au aflat sculptorul Jozsef Miholcsa, Fundaţia Gaudeamus şi Liceul Teglas Gabor din România, grupul de dansuri populare Dunaag din Slovacia şi trupa de teatru Sturcz Jozsef din Serbia, dar şi pastroul reformat Miklos Istvan Toth din Olanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici