Obama îl va nominaliza astăzi pe Jim Comey în funcţia de director FBI

Preşedintele american Barack Obama urmează să îl nominalizeze vineri după-amiaza pe Jim Comey în postul de director FBI, în locul lui Robert Mueller, care conduce poliţia federală de la 11 septembrie 2001, a anunţat joi un oficial de la Casa Albă.

314 afișări
Imaginea articolului Obama îl va nominaliza astăzi pe Jim Comey în funcţia de director FBI

Jim Comey (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest fost oficial din cadrul administraţiei Bush, un procuror şi un specialist în domeniul securităţii naţionale timp de peste 20 de ani, a dat dovadă de "constanţă, integritate şi principii de nezdruncinat apărându-ne totodată securitate şi valorile", a declarat oficialul din cadrul administraţiei, citat într-un comunicat.

Numit în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 în funcţia de adjunct al secretarului Justiţiei, în mandatul lui George W. Bush, Jim Comey, în vârstă de 52 de ani, a ocupat funcţii de procuror federal timp de 15 ani, la New York.

În 2004, Comey, la vremea respectivă secretar interimar al Justiţiei în locul lui John Ashcroft, spitalizat, a refuzat să dea aprobarea Departamentului Justiţiei pentru programul de ascultări al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).

El s-a retras, ulterior, în sectorul privat, în industria apărării şi finanţe, "ceea ce îi oferă o abilitate unică şi o mare înţelegere a ameninţărilor pe care infractorii şi teroriştii o reprezintă pentru securitatea noastră fizică, dar şi economică", se arată în comunicatul Casei Albe.

În cazul în care va fi confirmat în funcţie de către Senat, acest republican va prelua funcţia la toamnă, pe fondul controverselor asupra programului secret al NSA de supraveghere, utilizării avioanelor fără pilot de către administraţia Obama, anchetelor privind atacul asupra Consulatului american de la Benghazi, în Libia, şi dublul atentat comis la maratonul din Boston.

Jim Comey, care predă în prezent drept în probleme de securitate naţională la Univesitatea Columbia din New York, ar putea deveni al şaptelea director al Biroului Federal de Investigaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici