Obama îndeamnă comunitatea internaţională să nu rămână tăcută faţă de "barbaria" din Siria

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a apreciat miercuri că angajată în Siria este "credibilitatea" comunităţii internaţionale şi că aceasta nu trebuie să rămână "tăcută" faţă de "barbaria" din această ţară.

286 afișări
Imaginea articolului Obama îndeamnă comunitatea internaţională să nu rămână tăcută faţă de "barbaria" din Siria

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am discutat, bineînţeles, despre violenţa îngrozitoare la care sunt supuşi sirienii de către regimul (Bashar) al-Assad, inclusiv recursul groaznic la arme chimice, în urmă cu două săptămâni", a declarat Obama, într-o conferinţă de presă comună cu şeful Guvernul suedez Fredrik Reinfeldt, la Stockholm.

"Premierul (suedez) şi cu mine suntem de acord asupra faptului că, faţă de o asemenea barbarie, comunitatea internaţională nu poate să rămână tăcută", a adăugat preşedintele american, în opinia căruia "o lipsă de reacţie faţă de acest atac nu va face altceva decât să sporească riscul unor atacuri suplimentare şi ca alte ţări să utilizeze aceste arme".

Obama, care a vorbit în august 2012 despre o "linie roşie" de netrecut de către regimul sirian, a spus că "lumea întreagă" a trasat aceste limite, adoptând interzicerea recurgerii la arme chimice.

"Nu credibilitatea mea este în joc. Credibilitatea comunităţii internaţionale este în joc, credibilitatea Statelor Unite şi Congresului sunt în joc", a insistat şeful statului american, care le-a cerut sânbătă congresmenilor să dea undă verde deciziei sale de principiu de a lansa atacuri în Siria.

În acest sens, preşedintele american s-a declarat convins că Legislativul va vota în favoarea unei asemenea rezoluţii. "Cred că Congresul o va aproba pentru că (...), în cazul în care comunitatea internaţională nu reuşeşte să impună respectarea anumitor reguli (...) în timp, lumea va deveni un loc mai puţin sigur", a pledat el.

Preşedintele a recunoscut că opinia publică ar putea găsi asemănări între Siria, în 2013, şi Irakul din 2003. "Amintirea Irakului şi acuzaţiilor privind arme de distrugere în masă persistă, iar oamenii sunt îngrijoraţi de exactitatea acestei informaţii" privind recurgerea la arme chimice, a spus el.

"Gândiţi-vă la faptul că m-am opus războiului în Irak. Şi că nu mă interesează să repet erorile din trecut, fondând decizii pe informaţii secrete incorecte", a dat el asigurări.

Obama, a cărui vizită este plasat sub semnul situaţiei din Siria, a fost întrebat totodată despre disputele care persistă între el şi omologul său rus Vladimir Putin, gazda summitului G20 la Sankt Petersburg, la care preşedintele american va participa joi şi vineri.

Putin a susţinut până în prezent, fără rezerve, regimul sirian, iar Moscova a blocat orice rezoluţie cu caracter constrângător împotriva Siriei, la ONU.

"Continui, oare, să sper că domnul Putin îşi va schimba părerea asupra anumitor probleme? Sper întotdeauna. Şi voi continua să îi vorbesc, deoarece cred că o acţiune internaţională va fi mult mai eficientă" în cazul unei colaborări a Moscovei, a subliniat Obama.

"În acest sens, vom putea pune capăt morţilor mult mai repede, dacă Rusia adoptă o abordare diferită faţă de aceste probleme", a insistat preşedintele american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici