Obama le cere americanilor să nu intre în panică din cauza epidemiei de gripă porcină - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, le-a cerut miercuri compatrioţilor săi să nu intre în panică din cauza epidemiei de gripă porcină, excluzând închiderea frontierei cu Mexicul, dar recunoscând că situaţia este "gravă".

13 afișări
Imaginea articolului Obama le cere americanilor să nu intre în panică din cauza epidemiei de gripă porcină - VIDEO

Obama le cere americanilor să nu intre în panică din cauza epidemiei de gripă porcină - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul unei conferinţe de presă organizate la Casa Albă pentru a marca cea de-a 100-a zi a mandatului său prezidenţial, Obama a promis că administraţia sa va face "tot ce trebuie" pentru a reduce impactul gripei porcine.

Calificând în acelaşi timp situaţia drept "gravă", Obama le-a cerut americanilor să rămână calmi şi le-a dat cetăţenilor sfaturi practice, precum să se spele des pe mâini şi să rămână acasă în caz de boală.

Epidemia, care ar urma să se transforme în pandemie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este o sursă de "profundă îngrijorare, dar nu de panică", a declarat preşedintele, a cărei ţară este cea mai afectată de boală după Mexic, cu 91 de cazuri, dintre care un deces.

Întrebat în legătură cu închiderea frontierei cu Mexicul, măsură sugerată de anumiţi congresmeni, Obama a respins această eventualitate.

"M-am consultat mult cu experţii noştri în domeniul sănătăţii publice, zilnic şi chiar câteodată în fiecare oră", a declarat el. "În acest stadiu, ei nu recomandă închiderea frontierei. Potrivit acestora, ar fi ca şi cum ai închide poarta grajdului după ce caii au scăpat, pentru că avem deja cazuri în Statele Unite", a explicat el.

Obama a profitat de conferinţa sa de presă pentru a prezenta un prim bilanţ al mandatului său, la sfârşitul perioadei simbolice de o sută de zile, foarte urmărită de presa americană.

Referitor la criza economică mondială, el a declarat că preconiza ca General Motors (GM), contructorul de automobile, să iasă "puternic, competitiv şi viabil" din restructurarea sa aflată în curs, el menţinându-se în afara riscului de faliment cu ajutorul puterii publice.

"Am spus întotdeauna că GM are produse bune şi că dacă poate ieşi din această perioadă dificilă şi să se angajeze în alegeri dificile, ceea ce a şi făcut, el poate deveni un grup puternic, competitiv şi viabil. Este obiectivul meu în tot acest proces", a declarat Obama.

General Motors a prezentat luni o nouă versiune, mai radicală, a unui plan de restructurare respins la sfârşitul lunii martie de stat, şi le-a propus creditorilor săi o restructurare draconică a datoriei sale.

În privinţa dosarelor internaţionale, Obama a fost întrebat de situaţia din Pakistan, unde talibanii şi-au sporit în ultimul timp presiunea asupra Guvernului de la Islamabad.

El s-a declarat "convins că arsenalul nuclear al Pakistanului este în siguranţă" şi încrezător în faptul că va rămâne "în afara razei de acţiune a extremiştilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici