Occidentul cere Rusiei să permită exporturile din Ucraina / Ambasador: Armata rusă nu se retrage

Partenerii occidentali ai Ucrainei au cerut din nou, vineri, Rusiei să permită reluarea exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, dar un diplomat rus a insistat că armata rusă nu se va retrage din zonele ocupate şi a cerut reluarea negocierilor.

3106 afișări
Imaginea articolului Occidentul cere Rusiei să permită exporturile din Ucraina / Ambasador: Armata rusă nu se retrage

La reuniunea G20 din Bali, Indonezia, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a reafirmat solicitarea adresată Moscovei privind permiterea exporturilor de cereale din Ucraina, afirmă un oficial occidental citat de agenţia Reuters. "S-a adresat direct Rusiei: «Le spun colegilor ruşi că Ucraina nu este ţara lor. Cerealele nu sunt ale lor. De ce blocaţi porturile? Trebuie să permiteţi exporturile de cereale»", a afirmat oficialul occidental, citându-l pe Antony Blinken.

Prezent în Bali, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a denunţat deturnarea scopului reuniunii ministeriale a G20.

La rândul său, Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei la Londra, a insistat că armata rusă nu se va retrage din sud-estul Ucrainei. "Intenţionăm să eliberăm întregul Donbas. Sigur că este dificil să anticipăm retrgerea trupelor noastre din sudul Ucrainei, deoarece avem deja experienţa că după retragere vor începe provocările, că sunt împuşcaţi oameni şi aşa mai departe", a declarat Andrei Kelin, citat de agenţia Reuters.

Diplomatul rus a acuzat ţările occidentale că au ignorat solicitările Rusiei şi a atras atenţia asupra riscurilor amplificării conflictului din Ucraina. "Este posibilă escaladarea? Desigur", a subliniat el. Andrei Kelin a avertizat că, mai devreme sau mai târziu, Kievul va trebui să decidă dacă acceptă un acord de pace cu Rusia sau "continuă să alunece pe panta" spre ruină.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut vineri, într-un discurs rostit prin videoconferinţă în Parlamentul Sloveniei, că problemele alimentare vor conduce la intensificarea migraţiei spre Europa, considerând că planul Rusiei este să destabilizeze continentul. "Rusia ne blochează porturile, oprind transporturile de cereale. Noi încercăm să salvăm ţările din Africa, din Orientul Mijlociu, încercăm să le oferim alimente acelor oameni", a afirmat Zelenski.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici