Oficial maghiar: Ameninţarea terorismului a crescut în Ungaria din cauza "valului de imigranţi ilegali"

Ameninţarea terorismului a crescut în Ungaria, odată cu riscul la adresa securităţii reprezentat de "valul de imigranţi ilegali", a declarat miercuri Lajos Kosa, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Ordine publică din cadrul Parlamentului ungar, relatează MTI.

1444 afișări
Imaginea articolului Oficial maghiar: Ameninţarea terorismului a crescut în Ungaria din cauza "valului de imigranţi ilegali"

Oficial maghiar: Ameninţarea terorismului a crescut în Ungaria din cauza "valului de imigranţi ilegali"

Comisia a audiat informări de la "organizaţii profesionale" cu privire la situaţia migraţiei.

Kosa a declarat că, în total, 373.000 de migranţi ilegali au pătruns anul acesta pe teritoriul Ungariei. El a spus că 7.00-9.000 de migranţi traversează ilegal frontiera ungară zilnic şi a apreciat că numărul migranţilor "care traversează Ungaria" ar putea depăşi 600.000 până la sfârşitul anului, dacă Guvernul nu ridică garduri la frontiera cu Croaţia.

Alte 27 de milioane de persoane ar putea să fie în drum către Europa, a spus Kosa, citând "date internaţionale". Este vorba despre persoane care trăiesc în prezent în tabere de refugiaţi sau care sunt "refugiaţi interni", a spus el.

Dintre cei 373.000 de migranţi, Kosa a precizat că 203.000 au sosit în Ungaria prin Serbia, iar dintre aceştia 700 au fost inculpaţi pentru că au avariat gardul de la frontieră. În opinia sa, acest lucru arată că gardul îi direcţionează pe migranţi către porţiuni de frontieră care nu sunt "sigilate" şi a pledat pentru astuparea "găurilor" din gardul de la frontiera cu Croaţia. El a avertizat că autorităţile croate au anunţat că au înregistrat migranţi care au plecat către Ungaria.

Oficiali de la Forţa Antiteroristă (TEK) "au spus clar" că ameninţarea terorismului este în ascensiune în Ungaria, a declarat Kosa.

El a apreciat că, în timp ce anul trecut Biroul pentru migrare a fost capabil să ţină pasul cu valul de migranţi şi să înregistreze 99,9% dintre cei care au intrat în ţară, "doar" 178.000 de "imigranţi ilegali" dintre cei 373.000 de anul acesta au fost înregistraţi. Restul fie au refuzat să coopereze cu autorităţile ungare, fie autorităţile croate au anunţat că i-au înregistrat ele, a adăugat el.

Potrivit oficialului, autorităţile ungare şi europene au arătat că unele dintre informaţiile înregistrate despre migranţi, ca de exemplu numele sau scopul sosirii, au fost "inexacte".

El a subliniat, răspunzând unei întrebări, că ţările membre ale Grupului Vişegrad (V4) vor acţiona împreună pentru a proteja frontiera Schengen. El a insistat că este "treaba" poliţiei să patruleze la frontiere.

Răspunzând altei întrebări, Kona a precizat totuşi că militarii care sosesc din Cehia vor participa la "exerciţii militare".

Atribuţiile TEK nu vor fi extinse, a mai anunţat preşedintele comisiei parlamentare răspunzând altei întrebări. El a adăugat însă că "atribuţiile (TEK) ar putea fi amendate", fără să ofere alte precizări.

Socialistul Tamas Harangozo a apreciat, la rândul său, că "este clar" că riscurile la adresa securităţii "ori chiar riscurile ameninţării teroriste" au crescut "odată cu creşterea numărului de persoane care trec prin Ungaria". El a precizat că autorităţile ungare sunt cele care au arătat că ameninţarea directă a terorismului a crescut.

"Nimeni nu are nicio idee cine trece prin Ungaria", a apreciat Harangozo, apreciind că autorităţile ungare sunt "incapabile" să treacă migranţii prin verificări medicale sau de securitate.

Agnes Vadai (independentă) a declarat că autorităţile au prezentat informări, în Comisie, prin care s-au contrazis unele pe altele cu privire la ameninţarea teroristă.

Adevăratul risc la adresa securităţii naţionale ungare constă în faptul că "există mase de oameni care sosesc în Ungaria despre care nimeni nu ştie nimic", a apreciat ea şi a acuzat că statul este cel care le transportă dintr-o parte a frontierei la alta.

Ea a îndemnat la întocmirea unui plan de acţiune în vederea verificării migranţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici