Oficialii ucraineni susţin că mii de copii au fost luaţi cu forţa şi daţi spre adopţie în Rusia

  • Rapoarte ale Associated Press şi The New York Times evidenţiază deportările de copii ucraineni.
  • Unii copii sunt aduşi în Rusia, unde legislaţia a accelerat adopţiile.
  • O fată de 14 ani a declarat pentru Times că a fost luată împotriva voinţei sale şi că vrea să se întoarcă în Ucraina.
300 afișări
Imaginea articolului Oficialii ucraineni susţin că mii de copii au fost luaţi cu forţa şi daţi spre adopţie în Rusia

Oficialii ucraineni susţin că mii de copii au fost luaţi cu forţa şi daţi spre adopţie în Rusia

Oficialii ucraineni au declarat că mii de copii au fost luaţi de forţele ruseşti din zonele ocupate ale Ucrainei şi deportaţi cu forţa în teritoriile ocupate de Rusia sau chiar în Rusia, unde adopţia copiilor a fost accelerată.
 
O fată în vârstă de 14 ani, identificată doar ca Anya, a declarat pentru New York Times că a fost luată împotriva voinţei sale şi că este încă blocată în Rusia, trăind cu o familie adoptivă. Ea a spus că este pe cale să devină cetăţean rus, deşi doreşte să se întoarcă la prietenii şi familia ei din Ucraina.
 
„Nu am vrut să plec", a declarat ea pentru Times, care a intervievat-o prin intermediul mesajelor instantanee şi al memo-urilor vocale. „Dar nimeni nu m-a întrebat".
 
Anya este doar un exemplu printre rapoartele recente privind eforturile Rusiei de a adopta copii ucraineni şi de a-i creşte ca ruşi. Oficialii ucraineni au declarat încă din aprilie că forţele ruseşti "deportau cu forţa" copii şi grăbeau adopţiile. O numărătoare oficială efectuată de guvernul ucrainean spune că peste 8.700 de persoane au fost deportate, dar cifra este dificil de urmărit.
 
Oficialii americani au declarat în septembrie că autorităţile ruse au supravegheat deportarea a mii de copii ucraineni în Rusia, adăugând că "eforturile includ în mod specific adopţia forţată a copiilor ucraineni în familii ruseşti" şi "aşa-numita "educaţie patriotică" a copiilor ucraineni".
 
Oficialii americani au mai spus că eforturile au implicat legislaţie menită să accelereze procesul de acordare a cetăţeniei ruse copiilor ucraineni şi "îndepărtarea deliberată a copiilor ucraineni de către forţele Rusiei".
 
Rusia nu a dat o cifră cu privire la numărul de copii ucraineni aduşi, dar transmite frecvent sosirea unor copii descrişi ca fiind orfani, potrivit unei anchete a Associated Press. Presa de stat rusă îi arată pe copii ca şi cum ar fi fost abandonaţi şi salvaţi din război, fiind întâmpinaţi cu ursuleţi de pluş, a relatat Times.
 
Deşi Rusia a declarat că acei copii care au fost deportaţi nu aveau părinţi sau tutori, rapoartele contrazic aceste afirmaţii. Unii dintre copii sunt luaţi din centre instituţionale, cum ar fi Anya, care se afla într-un centru pentru bolnavi de tuberculoză, dar nu toţi copiii care locuiesc în astfel de centre sunt orfani, potrivit Insider.
 
AP a identificat, de asemenea, copii care nu erau orfani, dar care fuseseră minţiţi şi cărora li s-a spus că părinţii lor nu îi doresc. Cu toate acestea, chiar şi atunci când copiii sunt lipsiţi de părinţi, acţiunea de îndepărtare a copiilor ar putea însemna o tentativă de genocid, sau o dorinţă de a şterge cultura şi identitatea ucraineană, a relatat publicaţia.
 
Forţele ruseşti au fost, de asemenea, acuzate de comiterea de crime de război aproape de la începutul conflictului. Anchetatorii însărcinaţi de Naţiunile Unite au concluzionat în septembrie că au fost comise mai multe crime de război, inclusiv violul şi torturarea civililor, şi au remarcat, de asemenea, dovezi ale deportărilor forţate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici