Operaţiunile de căutare a avionului Boeing 777 au fost extinse în vestul Malaysiei şi reduse în est. Vietnamul a suspendat căutările aeriene. Malaysia nu exclude o întoarcere din drum a avionului

Operaţiunile de căutare a avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysian Airlines au fost extinse în Marea Andaman, la sute de kilometri nord-vest de perimetrul de căutare iniţial, a anunţat miercuri un oficial malaysian. Vietnamul a suspendat căutările aeriene ale avionului şi a anunţat că vor fi continuate căutările maritime. Malaysia nu exclude o întoarcere din drum a aparatului de zbor, dar dezminte că l-a detectat departe de rută. China a criticat miercuri un flux de informaţii "destul de haotic" în cursul anchetei.

3400 afișări
Imaginea articolului Operaţiunile de căutare a avionului Boeing 777 au fost extinse în vestul Malaysiei şi reduse în est. Vietnamul a suspendat căutările aeriene. Malaysia nu exclude o întoarcere din drum a avionului

Operaţiunile de căutare a avionului Boeing 777 au fost extinse în Marea Andaman. Vietnamul a suspendat căutările aeriene. Malaysia nu exclude o întoarcere din drum a avionului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 13:30 - Malaysia respinge acuzaţiile de "confuzie" privind operaţiunile pentru găsirea avionului dispărut

Malaysia a respins miercuri criticile privind "confuzia" în organizarea operaţiunilor "fără precedent" declanşate pentru localizarea avionului Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, dispărut de mai bine de patru zile, relatează AFP.

"Nu există niciun fel de confuzie", a declarat ministrul malaysian al Transporturilor, Hishammuddin Hussein, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, care au făcut referire la criticile exprimate de China, în condiţiile în care 153 de cetăţeni chinezi, din cei 239 de pasageri ai avionului şi membri ai echipajului, se aflau la bordul aparatului Boeing.

După ce la începutul săptămânii a cerut "intensificarea" operaţiunilor de căutare, Beijingul a deplâns miercuri "haosul" informaţiilor în acest caz.

Întrebat despre posibilitatea ca avionul să-şi fi schimbat traseul înainte de a dispărea de pe ecranele radar într-o zonă aflată la o distanţă considerabilă de planul său de zbor, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Qin Gang, a declarat că, "în acest moment sunt foarte multe informaţii şi sunt haotice", ceea ce le provoacă dificultăţi autorităţilor chineze în a confirma dacă este adevărat sau nu.

La rândul lor, autorităţile malaysiene au respins acuzaţiile de "lipsă de competenţă", invocând participarea a zeci de state la operaţiunile de căutare a avionului, într-o zonă cu un trafic maritim intens.

De altfel, mai multe nave, avioane - China a repoziţionat şi numeroşi sateliţi - sunt mobilizate în operaţiunile de căutare desfăşurate pe o rază care se întinde pe mai multe sute de kilometri de la Marea Andaman la Marea Chinei de Sud, iar acestea sunt "fără precedent", a subliniat ministrul malaysian.

"Nu ne pierdem speranţa" că vom descoperi ce s-a întâmplat cu zborul MH370 care făcea legătura între Kuala Lumpur şi Beijing, a adăugat el, în condiţiile în care avionul a dispărut practic fără urmă la o oră de la decolare, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-o zonă situată între coasta de est a Malaysiei şi partea de sud a Vietnamului.

 

UPDATE 11:35 - China critică un flux de informaţii "destul de haotic" cu privire la zborul MH370

China a criticat miercuri un flux de informaţii "destul de haotic" în ancheta cu privire la dispariţia de pe radare a unui avion de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, zborul MH370, la bordul căruia se aflau 239 de persoane, inclusiv 153 de chinezi.

Întrebat despre eventualitatea ca avionul să fi schimbat direcţia de navigare înainte să dispară, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Qin Gang, a declarat că "am luat notă de dezminţirea acestei informaţii de către malaysieni".

"Există, pentru moment, numeroase informaţii, (un flux) destul de haotic, ceea ce face ca noi să ne confruntăm de asemenea cu dificultăţi în a confirma dacă sunt exacte sau nu", a spus el.

UPDATE 11:23 - Căutările avionului dispărut au fost extinse în vestul Malaysiei şi reduse în est

Malaysia a extins miercuri în Marea Andaman căutările pentru localizarea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, zonă aflată la o distanţă considerabilă de planul de zbor, fără să excludă ipoteza că avionul ar fi deviat de la traseul iniţial, înainte de a dispărea, relatează AFP.

Ipoteza unei schimbări bruşte a traseului, spre vest, a zborului MH370 care făcea legătura între Kuala Lumpur şi Beijing şi confuzia privind locul în care s-ar afla avionul sau posibila dispariţie a aparatului au convins, de asemenea, Vietnamul să suspende căutările aeriene şi să-şi reducă operaţiunea navală în Marea Chinei de Sud.

Întrebată în legătură cu informaţiile contradictorii referitoare la soarta avionului, aviaţia malaysiană a dat asigurări că "nu a exclus posibilitatea unei schimbări a traseului în zbor (...) înainte ca avionul să dispară de pe aparatele radar". "Acest lucru explică extinderea operaţiunilor de căutare şi salvare" în zona coastelor din vestul peninsulei malaysiene, a explicat generalul Rodzali Daud, într-un comunicat.

El a dezminţit însă informaţiile dintr-un cotidian malaysian care a scris că radarul a detectat aparatul deasupra Strâmtorii Malacca, între peninsula malaysiană, pe coasta de vest, şi insula indoneziană Sumatra.

Autorităţile malaysiene susţin că turnul de control a pierdut contactul cu avionul Boeing în largul coastelor de est ale peninsulei malaysiene sâmbătă dimineaţă, la aproximativ o oră după decolarea de la Kuala Lumpur spre Beijing.

Aviaţa malaysiană a evocat, de asemenea, posibilitatea ca avionul să fi făcut o schimbare a traseului, citând analizele datelor înregistrate pe radar, dar fără să prezinte public aceste analize.

Desfăşurate într-o zonă care se întinde pe aproape 200 de kilometri în jurul locului în care turnul de control a pierdut contactul cu avionul, căutările au fost considerabil extinse miercuri.

Şeful aviaţiei civile din Malaysia, Azharuddin Abdul Rahman, a confirmat că operaţiunile includ Marea Andaman, mărginită la sud de extremitatea nordică a insulei indoneziene Sumatra, iar la est şi la nord de Thailanda şi Myanmar.

Eforturile în vederea localizării avionului par să se deplaseze la est la vest, în timp ce Vietnamul a decis suspendarea "temporară" a căutărilor aerine şi reducerea operaţiunilor navale, "în aşteptarea informaţiilor din Malaysia".

"Când am pierdut contactul cu avionul, am informat Malaysia că am observat că aparatul s-a îndreptat spre vest", a declarat viceministrul Transporturilor, Pham Quy Tieu.

"Malaysia nu a răspuns. Le-am cerut în două rânduri autorităţilor malaysiene un răspuns, dar acesta nu a fost încă trimis", a asigurat oficialul.

Vietnamul a suspendat căutările aeriene ale avionului Boeing 777

Vietnamul a suspendat căutările aeriene ale avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines şi aşteaptă clarificări din partea Malaysiei cu privire la o nouă potenţială direcţie de căutări, au anunţat miercuri oficiali.

"Am decis să suspendăm temporar unele activităţi de căutare, în aşteptarea unor informaţii de la Malaysia", a precizat vicepremierul pentru Transporturi, Pham Quy Tieu.

Căutările maritime vor continua într-un ritm mai redus, a adăugat el.

Malaysia nu exclude o întoarcere din drum a avionului, dar dezminte că l-a detectat departe de rută

Şeful Forţelor Aeriene malaysiene a afirmat miercuri că autorităţile nu exclud posibilitatea că avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a deviat înainte de a dispărea, dar a dezminţit că aparatul de zbor a fost detectat la sute de kilometri de traiectoria declarată.

Forţele Aeriene "nu au exclus posibilitatea unei abateri de la traiectorie în zbor, în sens opus, înainte ca avionul să scape de radar", a declarat generalul Rodzali Daud, citat într-un comunicat.

"Acest fapt explică de ce operaţiunile de căutare şi salvare au fost extinse" în apele de coastă din vestul Peninsulei Malacca, a justificat el.

Cu toate acestea, el a dezminţit informaţiile potrivit cărora radarele militare au detectat avionul în apropierea Insulei Pulau Perak, în partea de nord a Strâmtorii Malacca, la sute de kilometri de traiectoria declarată.

Potrivit acestei ipoteze, Zborul MH370 ar fi deviat enorm de la traiectoria prevăzută deasupra Mării Chinei de Sud.

Generalul Rodzali se apără că ar fi declarat ceea ce a apărut în publicaţia Berita Harian, deplângând "un articol foarte inexact şi incorect"

Autorităţile au spus că au pierdut contactul cu avionul de tip Boeing 777 în largul coastelor de est ale Peninsulei Malacca, sâmbătă dimineaţa, la o oră după ce decolase de la Kuala Lumpur în direcţia Beijing.

Avionul avea 239 de persoane la bord.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici