Organizarea unui referendum privind modificarea Constituţiei, aprobată de Camera Deputaţilor din Chile

Camera Deputaţilor din Chile a adoptat joi o iniţiativă privind organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, iar documentul urmează să fie supus votului Senatului în luna ianuarie, informează Le Figaro.

135 afișări
Imaginea articolului Organizarea unui referendum privind modificarea Constituţiei, aprobată de Camera Deputaţilor din Chile

Sursa: Profimediaimages

Potrivit propunerii, cetăţenii ar urma să fie chemaţi să decidă, pe de o parte, cu privire la necesitatea de a adopta sau nu o nouă Constituţie, iar pe de altă parte, în cazul în care va fi decisă modificarea Constituţiei, vor trebui să desemneze organismul care va fi format pentru modificarea Legii Fundamentale: fie o Adunare Constituantă clasică, fie o „Convenţie constituţională mixtă”, formată din parlamentari, alţi lideri politici şi reprezentanţi ai societăţii civile.

În cazul unei Adunări Constituante clasice, aceasta va trebui să fie formată dintr-un număr egal de bărbaţi şi femei şi vor exista şi locuri rezervate minorităţilor indigene şi candidaţilor independenţi. Una dintre cererile protestatarilor care au participat la mişcarea socială recentă din Chile a fost înlocuirea Constituţiei moştenite din perioada generalului Augusto Pinochet (1973-1990). Mişcarea de protest de anul acesta, cea mai gravă criză pe care a cunoscut-o ţara sud-americană de la revenirea la democraţie în 1990, a dus la moartea a 24 de persoane, în timp ce alte câteva mii au fost rănite.

În cadrul unei consultări fără caracter obligatoriu, organizată săptămâna aceasta în 225 de municipalităţi din Chile şi la care au participat peste două milioane de cetăţeni, 92,4% dintre participanţi s-au declarat în favoarea unei noi Constituţii, iar 73,1% au dorit ca aceasta să fie redactată de o Adunare Constituantă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici