Ostaticii europeni din Egipt primiseră din partea răpitorilor o maşină şi un sistem GPS

Una dintre fostele ostatice italiene din Egipt afirmă că răpitorii le-au oferit o maşină de teren şi un dispozitiv GPS, spunându-le că puteau pleca.

51 afișări
Imaginea articolului Ostaticii europeni din Egipt primiseră din partea răpitorilor o maşină şi un sistem GPS

Ostaticii europeni din Egipt primiseră din partea răpitorilor o maşină şi un sistem GPS (Imagine: Mediafax Foto)

"Când am văzut că negocierile nu se încheiau, ne temeam de ce era mai rău", afirmă Giovanna Quaglia, citată de pagina online a agenţiei AKI.

Potrivit fostei ostatice, turiştii au fost transportaţi pe teritoriile Egiptului, Sudanului, Libiei şi Ciadului.

Quaglia afirmă că la un moment dat răpitorii le-au dat un vehicul şi le-au spus că pot pleca. "La un moment dat ne-au dat un vehicul de teren, iar celelalte trei maşini au rămas la ei. Am primit şi un dispozitiv GPS şi ne-au spus că putem pleca", explică Quaglia.

"Am plecat fără roată de rezervă şi având puţină apă. Timp de cinci sau şase ore am mers prin deşert până am ajuns la un grup de oameni", adaugă Quaglia.

"Ne-am gândit că şi aceştia ar putea fi bandiţi, dar apoi ne-am dat seama că erau egipteni şi atunci am ştiut că se terminase", încheie fosta ostatică.

După ce au fost salvaţi, ostaticii au fost transportaţi pe calea aerului la Cairo, unde erau aşteptaţi de ambasadorul italian, Claudio Pacifico, şi de ministrul italian al Turismului, Zoheir Garana.

Potrivit Il Tempo, cei cinci ostatici italieni au ajuns marţi la Torino. "Egiptenii sunt un popor nemaipomenit. Ghizii pe care i-am avut au făcut tot posibilul pentru a ne face să ne simţim bine în această situaţie dezagreabilă", au declarat ostaticii italieni în momentul ajungerii la Torino.

În schimb, precizează AKI, ostatica româncă şi turiştii germani au ajuns la Berlin, pe aeroportul Tegel.

Autorităţile italiene şi egiptene neagă că ar fi fost plătită o răscumpărare pentru eliberarea ostaticilor, dar o sursă din cadrul serviciilor de securitate egiptene afirmă că suma cerută a fost achitată.

Există informaţii că banii au fost recuperaţi ulterior, după ce trupele sudaneze au atacat grupul răpitorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici