Pană majoră de curent în Republica Moldova, după atacurile ample din ultimele ore ale ruşilor în Ucraina

Pană majoră de curent în Republica Moldova. Mai multe raioane au rămas în întuneric. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, pana este un efect al atacurilor ruseşti din ultimelor ore din Ucraina: "Una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate( n.r în R. Moldova) s-a deconectat în regim automat"

959 afișări
Imaginea articolului Pană majoră de curent în Republica Moldova, după atacurile ample din ultimele ore ale ruşilor în Ucraina

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru ţara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvenţă). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată ţara”, anunţă vicepremierul Andrei Spînu.

„Menţionez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca şi măsură de siguranţă. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a adăugat vicepremierul.

Autorităţile ucrainene au raportat marţi lovituri aeriene ruseşti în întreaga ţară, de la est la vest, inclusiv atacuri în Kiev care au lovit clădiri rezidenţiale. Au fost semnalate în ţară şi atacuri asupra unor instalaţii energetice care au lăsat fără curent electric zone mari.

Avalanşa de lovituri a avut loc în timp ce în întreaga Ucraină au fost emise alerte de raid aerian. Atacurile vin după ce Ucraina a înregistrat unul dintre cele mai mari succese militare de până acum - recucerirea, săptămâna trecută, a oraşului Kherson din sudul ţării.

Pe măsură ce pierderile sale de pe câmpul de luptă cresc, Rusia a recurs în ultimele luni din ce în ce mai mult la atacarea reţelei electrice din Ucraina, sperând aparent să transforme apropierea iernii într-o armă, lăsând oamenii în frig şi întuneric.

Becurile din Moldova sunt aprinse în mare măsură cu energie din România

România a devenit principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, asigurând 90% din consumul de energie electrică al ţării vecine. Situaţia vine după ce centrala Cuciurgan ce se află în Transnistria a oprit livrările pentru luna noiembrie. Negocierile dintre Chişinău şi autorităţile separatiste de la Tiraspol nu au dus la un acord. Reprezentanţii centralei au invocat lipsa gazelor pentru oprirea furnizării. Gazprom a redus masiv livrările de gaze către Moldova, iar maulul stâng al Nistrului a decis să păstre mare parte din gaz acolo privând restul ţării de gaz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici