Papa Benedict face apel la respingerea "puterii distructive a duşmăniei", la Nazareth

Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel joi la respingerea "puterii distructive a duşmăniei şi a prejudecăţilor" şi la o coexistenţă paşnică între musulmani şi creştini în Nazareth, în cadrul unei mese oficiate în acest oraş din Galileea, ultimul în pelerinajul său prin Ţara Sfântă.

23 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict face apel la respingerea "puterii distructive a duşmăniei", la Nazareth

Benedict al XVI-lea face apel la respingerea "puterii distructive a duşmăniei", la Nazareth (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fiecare să respingă puterea distructivă a duşmăniei şi prejudecăţilor, care aduce moartea sufletului persoanelor înainte de a ucide trupul!", a avetizat Papa în faţa a peste 40.000 de credincioşi, într-un amfiteatru construit pe Muntele Prăpastiei, unde potrivit Evangheliei, o mulţime nemulţumită de predicile lui Cristos a încercat să îl arunce în gol.

"În ultimii ani, Nazareth s-a confruntat din păcate cu tensiuni, care au avut ecou în toată lumea, şi care au deteriorat relaţiile între comunitatea creştină şi cea musulamnă", a declarat papa în cel mai mare oraş arab din Israel (60.000 de locuitori), unde circa 30 la sută din locuitori sunt creştini.

El a "invitat persoanele de bună credinţă din cele două comunităţi să remedieze pagubele care au fost provocate credinţei noastre comune într-un Dumnezeu unic" şi le-a cerut să "coopereze în vederea construirii de punţi şi să găsească modalităţile de a trăi paşnic împreună".

Proiectul de a construi o moschee în apropierea Bisericii Bunei Vestiri a nemulţumit creştinătatea şi Vaticanul în 1999 şi a provocat tensiuni în oraş.

Fundaţia moscheii a fost distrusă în 2003 la ordinul unui tribunal israelian. Guvernul israelian a decis suspendarea construirii acestei moschei în 2002, după ce iniţial a aprobat proiectul.

Papa a pledat din nou pentru unitatea bisericii, în această regiune unde există cel puţin şase rituri catolice: "Suntem chemaţi să trăim în armonie şi în pace unii cu alţii, să ne tolerăm şi mai presus de orice, să ne iertăm, având iubire care aduce unitate întru perfecţiune", a conchis acesta.

Papa se întâlneşte cu Benjamin Netanyahu

Întrevederea, catalogată de Vatican drept "privată", va avea loc într-o mânăstire franciscană din Nazareth.

Posturile de televiziune au prezentat imagini de la întâlnirea Suveranului Pontif cu şeful Executivului israelian, dar deocamdată nu se cunosc detalii despre subiectele abordate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici