Papa Francisc a primit pentru prima dată la Vatican victime ale unor preoţi pedofili

Papa Francisc s-a întâlnit luni dimineaţa, pentru prima dată, cu un grup de şase victime ale unor preoţi pedofili, a anunţat Sfântul Scaun.

155 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a primit pentru prima dată la Vatican victime ale unor preoţi pedofili

Papa Francisc (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceste victime - două din Germania, două din Marea Britanie şi două din Irlanda - au fost primite de către Jorge Mario Bergoglio la reşedinţa Sfânta Marta, unde locuieşte de când a fost ales Papă în martie 2013. Înainte de întâlnire a fost oficiată o slujbă în Capela Papei.

Această întâlnire, într-un format privat, pe care Papa-însuşi a anunţat-o la sfârşitul lui mai, a fost foarte aşteptată, asociaţii ale victimelor exprimându-şi nemulţumirea faţă de faptul că nu a avut loc mai devreme şi apreciind că Varicanul nu depune eforturi suficiente în lupta împotriva flagelului pedofiliei.

Papa a anunţat în mai multe rânduri o "toleranţă zero" şi voinţa de a impune "sancţiuni foarte dure", comparând orice preot care abuzează de un copil cu cineva care comite cel mai rău sacrilegiu religios, şi anume "o slujbă neagră". El a creat o comisie de experţi pentru protecţia copiilor în cadrul instituţiilor Bisericii Catolice.

Această întâlnire cu victimele, după cele la care fostul Papă Benedict al XVI-lea a participat în cursul mai multor vizite, a avut loc pentru prima dată la Vatican.

Scandalul dezvăluit în anii 2000 a vizat zeci de mii de copii, în numeroase ţări, din Irlanda şi până în Statele Unite. Faptele au avut loc în anii '60 şi '70. Biserica este acuzată că adesea a tolerat, iar uneori i-a protejat pe infractori, fără să asculte vocea victimelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici