Papa Francisc denunţă aroganţa statelor bogate, pledând pentru solidaritate şi căutarea lui Dumnezeu

Papa Francisc a făcut apel, cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii, la încetarea "aroganţei celor puternici" şi a "falsei neutralităţi" a unor ţări faţă de conflicte, pledând pentru dreptate socială, denunţând indiferenţa şi amintind că Dumnezeu iubeşte toţi oamenii, aşteptând comuniunea cu fiecare.

2447 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc denunţă aroganţa statelor bogate, pledând pentru solidaritate şi căutarea lui Dumnezeu

Papa Francisc denunţă aroganţa statelor bogate, pledând pentru solidaritate şi căutarea lui Dumnezeu

"Numeroase forme de nedreptate şi violenţă rănesc zilnic omenirea", a declarat Papa Francisc în predica rostită vineri de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican.

"De multe ori ne întrebăm: cum este posibil să prevaleze forţa unui om asupra altui om? Cum se poate ca aroganţa celor puternici să continue umilirea celor slabi, împingându-i spre periferia societăţii? Până când răutatea umană va semăna ură şi violenţă, generând victime nevinovate? Vedem cu ochii noştri mase mari de bărbaţi, femei şi copii care fug de războaie, de foamete, de persecuţii, oameni dispuşi să îşi rişte vieţile pentru a beneficia de drepturi fundamentale", a adăugat şeful Bisericii Catolice, conform ziarului Il Messaggero.

Papa Francisc nu a menţionat nicio ţară, dar se referă la conflictele din Orientul Mijlociu, care au generat milioane de refugiaţi, la sărăcia din Africa şi din Asia, la statele care întreţin conflictele militare prin exporturi de armament.

"Râul de mizerie, alimentat de păcat, nu reprezintă nimic în faţa oceanului milei lui Dumnezeu care inundă lumea noastră. Suntem chemaţi cu toţii să intrăm în acest ocean, să acceptăm înnoirea noastră prin învingerea indiferenţei care împiedică solidaritatea, să ieşim din falsa neutralitate care blochează comuniunea", continuat Papa Francisc în predica rostită cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii.

"Iisus Hristos este scaunul înţelepciunii de care ne putem atinge pentru a avea o interpretare corectă a învăţăturii Sale. Acest lucru este posibil prin credinţă (...). Acolo unde nu se poate ajunge prin raţiunea filosofilor sau prin negocierile politice se poate ajunge prin puterea credinţei care aduce harul Evangheliei lui Hristos, deschizând noi căi raţiunii şi negocierilor. Împlinirea vremurilor este prezenţa lui Dumnezeu ca primă persoană în istoria noastră", a subliniat Papa Francisc în faţa a circa 60.000 de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

"Ştim că Anul Nou nu schimbă brusc totul, astfel că rămânem cu multe probleme. Dar vreau să vă adresez o urare susţinută de speranţă reală: Dumnezeu să îşi îndrepte privirea asupra voastră şi să vă puteţi bucura, ştiind că, în fiecare zi, privirea Sa milostivă, mai strălucitoare decât lumina soarelui, se răspândeşte asupra voastră şi nu apune niciodată! Dumnezeu este un părinte îndrăgostit de om şi nu se satură niciodată să o ia de la capăt pentru a ne înnoi. Dar nu oferă schimbări magice, nu foloseşte o baghetă magică. Dumnezeu schimbă realităţile din interiorul nostru, prin răbdare şi iubire; El ne cere delicat să intre în vieţile noastre, precum ploaia care cade pe pământ pentru a aduce rod. Ne aşteaptă mereu şi ne protejează cu tandreţe", a explicat Suveranul Pontif.

"Astăzi, celebrăm Ziua Mondială a Păcii. Pacea trebuie cucerită. Duşmanul păcii nu este doar războiul, ci şi indiferenţa, care ne face să ne gândim doar la noi înşine, creând bariere, suspiciuni, temeri şi închidere", a încheiat Papa Francisc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici