Parchetul cere scoaterea de sub urmărire penală a lui Marine Le Pen

Procurorul Republicii a ceut marţi scoaterea de sub urmărire penală a lui Marine Le Pen, judecată la Lyon pentru că a comparat, în 2010, rugăciunile musulmane de stradă cu Ocupaţia, apreciind că infracţiunea nu a fost suficient caracterizată, relatează Reuters în pagina electronică.

207 afișări
Imaginea articolului Parchetul cere scoaterea de sub urmărire penală a lui Marine Le Pen

Parchetul cere scoaterea de sub urmărire penală a lui Marine Le Pen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hotărârea urmează să fie pronunţată pe 15 decembrie.

"Afirmaţiile nu vizează întreaga comunitate musulmană", a declarat reprezentantul Pachetului, amintâind faptul că nu el se află la originea procedurii.

Magistratul a recunoscut că afirmaţiile lui Marine Le Pen ar putea fi considerate "şocante", dar a apreciat că ele "fac parte din libertatea de exprimare".

"Aceasta este o opinie şi nu a existat un delict de opinie. Violenţa verbală face parte din viaţa cotidiană a politicienilor, chiar dacă putem deplânge acest lucru", a adăugat el. "Nu o veţi putea condamna pe doamna Le Pen", a adăugat el.

Preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta), judecată pentru "provocare la discriminare din cauza apartenenţei la o religie", riscă un an de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro.

La sosirea sa la Tribunalul de mare instanţă de la Lyon, ea s-a declarat victima unei "persecuţii judiciare".

"Am, încă o dată, nu doar dreptul ca reprezentant politic să evoc un subiect fundamental, ci este chiar o datorie, pentru mine, să o fac", a declarat ea pentru presă.

Marine Le Pen a subliniat asupra coincidenţei acestei înfăţişări cu alegerile regionale şi a prezentat-o drept o manevră politică orchestrată de Guvern.

- "Nu putea să mai aştepte o lună?"

"Suntem cu o lună înainte de alegerile regionale, în contextul în care acest caz are cinci ani. Nu putea să mai aştepte o lună?", a declarat preşedinta formaţiunii de extremă dreapta, cap de listă a partidului în regiunea Nord-Pas-de-Calais-Picardie.

Camera de Instrucţie a Curţii de Apel de la Lyon a anulat, în 2014, procedura care o viza pe Marine Le Pen pentru afirmaţiile sale, apreciind că asociaţia care a depus plângerea nu era în măsură să o facă.

Însă, ulterior, a fost depusă o plângere şi s-au constituit părţi civile MRAP şi alte asociaţii pentru apărarea drepturilor omului.

În decembrie 2010, în timpul unei reuniuni publice, la Lyon, Marine Le Pen, la vremea respectivă în campanie pentru preşedinţia FN, a denunţat într-un discurs "rugăciunile de stradă".

"Îmi pare rău, dar în opinia celor cărora le place mult să vorbească despre al Doilea Război Mondial, dacă este vorba să se vorbească despre Ocupaţie, se poate vorbi, pentru că aceasta este o ocupare a teritoriului", declara ea.

"Desigur, nu există blindate, soldaţi, dar este totuşi o ocupaţie şi ea apasă asupra locuitorilor", adăuga ea.

La tribunal, Marine Le Pen a respins acuzaţiile de islamofobie. "Eu nu pun în discuţie, în declaraţiile mele, libertatea de cult, nu există islamofobie, nimeni nu contestă dreptul fiecăruia de a-şi trăi credinţa", a declarat ea.

Ea a dat asigurări că nu vorbea despre "Ocupaţie cu «O» mare", cea din al Doilea Război Mondial, "ci despre ocupaţie cu «o» mic", pe care o reduce la ocuparea căii publice. "Nu există referiri la al Doilea Război Mondial", a dat ea asigurări.

Conducătoarea FN a spus că-şi asumă declaraţiile din 2010. "Rugăciunile de stradă sunt un act politic angajat de către imami radicali, o provocare la adresa Republicii. Mă opun vălului, burkăi, rugăciunilor de stradă. Ele sunt idei politice. Şi nu sunt singura care gândeşte acest lucru, pentru că Republica franceză le-a interzis", a declarat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici