Parlamentul britanic a RESPINS o intervenţie militară în Siria. Obama va decide conform intereselor americane. Şeful Pentagonului: SUA caută în continuare o coaliţie internaţională

Parlamentul britanic a respins joi seara moţiunea premierului David Cameron care apăra principiul unei intervenţii în Siria ca răspuns la folosirea armelor chimice de care este acuzat Damascul, un vot pe care Guvernul s-a angajat imediat să îl respecte.

3745 afișări
Imaginea articolului Parlamentul britanic a RESPINS o intervenţie militară în Siria. Obama va decide conform intereselor americane. Şeful Pentagonului: SUA caută în continuare o coaliţie internaţională

Parlamentul britanic a RESPINS o intervenţie militară în Siria. Obama va decide conform intereselor americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este clar că Parlamentul britanic nu vrea o intervenţie militară britanică. Iau notă, iar Guvernul va acţiona în consecinţă", a declarat Cameron după această înfrângere, adăugând că este "ataşat respectării voinţei Camerei Comunelor".

Moţiunea guvernamentală a fost respinsă de către deputaţi 285 de voturi la 272.

Obama va decide privind Siria conform intereselor americane

Casa Albă a anunţat joi că Barack Obama va lua o decizie în dosarul sirian potrivit intereselor Statelor Unite, în urma respingerii de către Parlamentul britanic a unei moţiuni asupra unei intervenţii împotriva Damascului.

"Statele Unite vor continua să consulte Guvernul britanic, unul dintre aliaţii şi prietenii noştri cei mai apropiaţi", dar "deciziile preşedintelui Obama vor fi ghidate de ceea ce este în interesul Statelor Unite", a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional american pentru Securitate.

Obama "crede că interese cruciale ale Statelor Unite sunt în joc şi că este necesar ca ţările care încalcă reglementările internaţionale privind armele chimice să dea socoteală", a adăugat ea.

Şeful Pentagonului: SUA caută în continuare o "coaliţie internaţională" vizând Siria

Statele Unite caută în continuare "o coaliţie internaţională" pentru a răspunde presupusului atac cu arma chimică al regimului de la Damasc împotriva unor civili, în pofida respingerii intervenţiei de către Parlamentul britanic, a declarat vineri şeful Pentagonului Chuck Hagel, relatează AFP.

"Abordarea noastră este continuarea căutării unei coaliţii internaţionale care să acţioneze unit", a declarat secretarul american al Apărării într-o conferinţă de presă la Manila.

Hagel a precizat că Washingtonul respectă votul Parlamentului britanic, care a respins joi seara cu 285 la 272 de voturi moţiunea prezentată de premierul David Cameron ce apăra principiul unei intervenţii militare în Siria.

"Este responsabilitatea fiecărei ţări în parte să îşi asume propriile decizii", a spus el. "Noi continuăm să îi consultăm pe britanici, la fel ca şi pe ceilalţi aliaţi. Această consultare vizează modalităţi de a avansa împreună pentru a răspunde acestui atac cu arma chimică în Siria", a precizat Hagel.

"Nu am fost informat despre vreo schimbare în poziţia regimului al-Assad în vreun subiect. Fac (ceea ce pot) cu ceea ce am tangibil. Nu reflectez la situaţii ipotetice", a adăugat secretarul Apărării, răspunzând unui jurnalist care l-a întrebat dacă Siria ar putea face ceva pentru a evita o eventuală acţiune americană.

Chuck Hagel se află în prezent la Manila, în cadrul ultimei etape a unui turneu de o săptămână în Asia, turneu umbrit de criza siriană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici