Parlamentul iranian intenţionează să interzică vânzarea de petrol către Europa

Parlamentul iranian urmează să analizeze săptămâna viitoare un proiect de lege care vizează interzicerea exporturilor de petrol către Europa, ca răspuns la embargoul decis luni de Uniunea Europeană împotriva Teheranului, potrivit mai multor parlamentari.

482 afișări
Imaginea articolului Parlamentul iranian intenţionează să interzică vânzarea de petrol către Europa

Parlamentul iranian intenţionează să interzică vânzarea de petrol către Europa (Imagine: Shutterstock)

Comisia pentru Energie a Parlamentului "analizează un proiect privind oprirea exporturilor de petrol către Europa", potrivit purtătorul de cuvânt al acestei comisii, Emad Hosseini, citat joi de presă.

El a precizat că acest proiect ar trebui prezentat duminică Majlis, care va decide dacă şi când îl va înscrie pe ordinea de zi.

"Dacă acest proiect va fi adoptat, Guvernul va fi obligat să oprească vânzarea de petrol către europeni înainte ca aceştia să aplice sancţiunile", a precizat el.

Ţările UE au convenit luni să impună un embargo petrolier gradual fără precedent împotriva Iranului, pentru a sancţiona banca centrală iraniană în scopul de a întrerupe finanţarea programului său nuclear controversat.

"Proiectul de lege vizează să oblige Guvernul să înceteze să mai vândă petrol Europei înainte de a intra în vigoare embargoul UE", a confirmat un alt parlamentar, Hassan Ghafourifard, pe site-ul de Internet al Majlis.

Noile contracte petroliere cu Iranul au fost interzise de către UE cu efect imediat, dar ţările cele mai dependente au termen până la 1 iulie să anuleze contractele existente pentru a găsi alţi furnizori.

Iranul vinde aproximativ 20 la sută din petrol ţărilor europene, în special Italiei, Spaniei şi Greciei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici