Partidul Românilor din Spania candidează la localele din 22 mai în patru localităţi spaniole

Partidul românilor din Spania, PIRUM, se prezintă la alegerile locale de la 22 mai în patru localităţi iberice, preşedintele formaţiunii, Florin Bojor, declarând că faptul este o premieră şi o victorie, adică un pas înainte pentru mentalitatea românilor.

243 afișări
Imaginea articolului Partidul Românilor din Spania candidează la localele din 22 mai în patru localităţi spaniole

Partidul Românilor din Spania candidează la localele din 22 mai în patru localităţi spaniole (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

PIRUM (Partido Iberico de Rumanos - Partidul Românilor din Spania) candidează pe liste la alegerile locale în patru oraşe din Spania: Agramunt (Lleida), Carinena (Zaragoza), Villamanrique de Tajo (Madrid) şi Cartaya (Huelva). Potrivit lui Bojor, partidul are înscrişi pe liste între 12 şi 30 de candidaţi, în funcţie de numărul de locuitori din fiecare dintre aceste oraşe.

"Am stabilit o premieră. Este pentru prima dată în istoria Spaniei când un partid de străini candidează la alegeri în Spania", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Florin Bojor, explicând că şi din acest motiv "cel mai greu a fost cu aspectele birocratice".

El a spus că partidul nu reprezintă exclusiv interesele românilor din Spania, ideea membrilor acestui partid fiind aceea de a găsi "unitate în diversitatea europeană" şi de a crea o "identitate europeană". De altfel, potrivit lui Bojor, candidaţii propuşi de PIRUM nu sunt doar români, ci şi spanioli şi o britanică. Pe de altă parte, potrivit informaţiilor sale, există români care candidează la alegerile locale din Spania pe listele altor formaţiuni, spaniole, dar în general ocupă poziţii neeligibile pe liste.

În ceea ce priveşte şansele candidaţilor partidului său de a câştiga la alegerile locale, Bojor spune: "Noi am câştigat deja ceea ce ne-am propus. Am vrut să facem un pas înainte pentru a-i face cunoscuţi pe români şi pentru a deschide o nouă mentalitate a românilor".

Bojor deplânge faptul că dintre cei 850.000 de români înregistraţi în Spania, doar 100.000 şi-au cerut dreptul de vot. El spune că acest lucru s-a întâmplat pe de-o parte din cauza "apatiei" românilor faţă de vot şi, pe de altă parte, din cauza lipsei de informaţii din partea autorităţilor spaniole.

"Bani nu avem pentru că noi nu percem cotizaţii din partea membrilor noştri. Fiecare candidat s-a descurcat pe banii lui", a spus Bojor, întrebat în legătură cu provenienţa şi cuantumul fondurilor de campanie.

Bojor, preşedinte al PIRUM, nu candidează. Ba, mai mult, s-a întors din luna decembrie 2010 în România, revenind temporar în Spania în acest an pentru a susţine campania electorală a formaţiunii. "Nu candidez. M-am întors în România în decembrie. Am renunţat la un post de profesor la Barcelona unde eram plătit cu 1.800 de euro pe lună", spune Bojor, explicând că a vrut să dea un exemplu prin reîntoarcerea sa în România.

Potrivit Statutului formaţiunii, prezentat pe site-ul Partidului, "la constituirea Partidului Românilor din Spania, PIRUM (Partidul Iberic al Românilor) s-au stabilit ca principii generale ale mişcării nou
înfiinţate: regenerarea României şi a mentalităţii românilor; unitate (unirea Basarabiei cu România) şi regionalism (descentraliare şi autofinanţare)".

PIRUM a lansat de-a lungul timpului mai multe campanii: "NU în Afganistan! Hai acasă!", "Partidul românilor din Spania cere opoziţiei de la Chişinău sa nu voteze un preşedinte comunist", "PIRUM vrea unirea Republicii Moldova cu România!" şi "Dacă eşti nemulţumit votează în alb! Campania: Vot în alb! pentru alegerile Prezidentiale din România din 2009".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici