Paza de coastă chineză hărţuieşte navele filipineze

Statele Unite au cerut sâmbătă Chinei să înceteze hărţuirea navelor filipineze în Marea Chinei de Sud, angajându-se să fie alături de Filipine după o nouă confruntare maritimă între cele două ţări asiatice .

1974 afișări
Imaginea articolului Paza de coastă chineză hărţuieşte navele filipineze

US Navy

„Facem apel la Beijing să renunţe la comportamentul său provocator”, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Filipine a acuzat vineri paza de coastă a Chinei de „tactici agresive”, transmite Reuters 

China a declarat duminică că este dispusă să gestioneze diferenţele maritime cu ţările de interes din Marea Chinei de Sud prin consultări amicale şi a avertizat Statele Unite împotriva interferenţelor.

„SUA, ca ţară din afara regiunii, nu trebuie să interfereze cu problema Mării Chinei de Sud sau să o folosească pentru a semăna discordie între ţările regionale”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe într-o declaraţie scrisă.

În februarie, Filipine a declarat că o navă chineză a îndreptat un „laser” către una dintre navele sale de aprovizionare.

China îşi revendică suveranitatea asupra întregii Mării Chinei de Sud care se întinde pe mai mult de 1.500 km  şi decupează zonele economice exclusive din Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei şi Indonezia printr-o linie imaginară impusă de Beijing. O hotărâre arbitrală internaţională din 2016 a respins această linie ca neavând temei juridic.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat vineri că vasele filipineze au intrat în apele chinezeşti şi au făcut mişcări provocatoare deliberate.

Departamentul de Stat a declarat că Washington „să fie alături de aliaţii noştri filipinezi în susţinerea ordinii maritime internaţionale care are la bază reguli”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici