PE adoptă un text de compromis prin care "sprijină în principiu recunoaşterea statului palestinian"

Parlamentul European a aprobat miercuri o rezoluţie prin care îşi exprimă sprijinul de "principiu" pentru recunoaşterea statului palestinian, dar fără a cere statelor membre UE să facă acest lucru, aşa cum doreau mai multe grupuri politice.

114 afișări
Imaginea articolului PE adoptă un text de compromis prin care "sprijină în principiu recunoaşterea statului palestinian"

PE adoptă un text de compromis prin care "sprijină în principiu recunoaşterea statului palestinian" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Parlamentul European (PE) "sprijină în principiu recunoaşterea statului palestinian şi soluţia bazată pe două state", dar acest lucru ar trebui realizat "concomitent cu procesul de pace, care trebuie relansat", potrivit rezoluţiei adoptate cu 498 de voturi pentru şi 88 împotrivă.

Acest text, care nu are caracter coercitiv, a fost elaborat de cinci grupuri politice din PE, în urma unor negocieri dificile.

Socialiştii, Verzii şi stânga radicală doreau să le ceară statelor membre să recunoască statul palestinian, dar PPE (dreapta), principala formaţiune politică din PE, a exercitat presiuni pentru a condiţiona această perspectivă de o relansare a negocierilor de pace.

Aceste abordări diferite, între cei care consideră recunoaşterea statului palestinian un catalizator pentru pace şi cei care apreciază că pacea este o condiţie prealabilă, i-au determinat deja pe eurodeputaţi să-şi amâne votul, prevăzut iniţial în noiembrie.

"Nu există o recunoaştere imediată fără condiţii", a declarat preşedintele grupului PPE, Manfred Weber. Omologul său socialist, Gianni Pittella, a salutat "o decizie istorică" şi o "victorie a întregului Parlament".

Compromisul intervine în contextul unor iniţiative recente ale statelor membre UE. Suedia a recunoscut statul palestinian de curând, iar Parlamentele francez, britanic şi spaniol au făcut apel la această recunoaştere.

Eurodeputaţii, favorabili "fără rezerve soluţiei cu două state, pe baza frontierelor din 1967", au avertizat miercuri cu privire la "riscurile unei noi escaladări a violenţelor implicând locuri sfinte, care ar putea transforma conflictul israelo-palestinian într-un conflict religios".

Ei au cerut UE să adopte "o poziţie comună" şi să "devină un veritabil actor şi un mediator în procesul de pace din Orientul Mijlociu".

Parlamentul a decis să lanseze "o iniţiativă numită «Parlamentari pentru pace», vizând apropierea parlamentarilor europeni, israelieni şi palestinieni", pentru a face progrese în perspectivele de pace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici