PE aprobă deschiderea pieţei pentru merele, strugurii şi prunele din Moldova

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie care permite deschiderea pieţei pentru merele, strugurii şi prunele din Republica Moldova, pentru a compensa pierderile producătorilor locali cauzate de embargoul Rusiei asupra produselor moldoveneşti, informează un comunicat al PE.

277 afișări
Imaginea articolului PE aprobă deschiderea pieţei pentru merele, strugurii şi prunele din Moldova

PE aprobă deschiderea pieţei pentru merele, strugurii şi prunele din Republica Moldova (Imagine: Shutterstock)

Republica Moldova va putea exporta în UE, fără taxe, până la 40.000 de tone de mere proaspete (reprezentând 0,4% din producţia UE), 10.000 de tone de struguri proaspeţi de masă (0,6% din producţia UE) şi 10.000 de tone de prune proaspete (0,7% din producţia UE). Cea mai mare parte din aceste importuri vor merge, cel mai posibil, către România.

Aceste măsuri ar trebui să compenseze pierderile producătorilor moldoveni cauzate de embargoul Rusiei, motivat politic, asupra produselor moldoveneşti.

Parlamentarii europeni au adoptat textul cu 551 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 23 de abţineri.

"Importanţa regulamentului adoptat astăzi merge dincolo de cantitatea de mere, de struguri sau de prune, fiind o demonstraţie a solidarităţii în faţa dificultăţilor: este o gură de aer proaspăt pentru un sector de importanţă vitală pentru economia Moldovei, afectată de embargoul iraţional al Rusiei, la fel ca şi Uniunea Europeană însăşi", a declarat raportorul Sorin Moisa după vot.

Deşi 90% din toate importurile din R. Moldova au intrat în UE fără taxe din 2008, conform regulamentului de "preferinţe comerciale autonome", fructele proaspete fac parte din cele 10% importuri care nu erau incluse în acest regim. Cu toate acestea, vinul din Moldova a fost adăugat pe lista importurilor fără taxe în 2013, la cererea Parlamentului European.

Rusia a impus un embargo pe produsele agricole din UE la data de 21 iulie 2014, ca răspuns politic la aprofundarea legăturilor economice şi politice dintre UE şi Moldova. Acest lucru a afectat economia Moldovei pentru că Rusia este al doilea cel mai mare partener comercial (după UE), iar în horticultură lucrează aproximativ 10% din populaţia activă.

Comisia Europeană a propus deschiderea pieţei UE ca răspuns la o cerere urgentă din partea Moldovei pentru sprijin. Concesiile privind importul de fructe sunt complementare preferinţelor comerciale acordate Moldovei ca parte din "aria comercială aprofundată şi comprehensivă" cu UE, stabilită prin acordul de asociere UE – Moldova, ratificat de PE în noiembrie.

Cantităţile fără taxe din cele trei soiuri de fructe sunt "foarte limitate" în comparaţie cu producţia UE (0,4% pentru mere, 0,7% pentru prune şi 0,6% pentru strugurii de masă), a spus Sorin Moisă. El a subliniat şi faptul că importurile suplimentare din cele trei produse vor fi absorbite, probabil, de piaţa românească, "datorită proximităţii culturale şi geografice, precum şi situaţiei actuale de pe piaţă", producţia românească de fructe scăzând corespunzător.

Importurile din Republica Moldova în UE au reprezentat 0,1% din totalul importurilor UE în 2013.

Cota de importuri fără taxe, care trebuie aprobată formal de Consiliul de Miniştri, se va aplica retroactiv din august 2014 şi va expira la sfârşitul lui 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici