PE: Ţările care negociază cu SUA pe tema vizelor să nu submineze solidaritatea UE

Deputaţii europeni solicită statelor membre, care s-au angajat deja în negocieri bilaterale cu SUA pe tema vizelor, să nu submineze solidaritatea UE, se arată într-o rezoluţie adoptată, joi, în plenul PE, în urma unei dezbateri care a avut loc la 23 aprilie.

12 afișări
Imaginea articolului PE: Ţările care negociază cu SUA pe tema vizelor să nu submineze solidaritatea UE

PE: Ţările care negociază cu SUA pe tema vizelor să nu submineze solidaritatea UE

Conform unui comunicat oficial al PE, documentul prevede că Statele Unite ar trebui să pună capăt discriminării între cetăţenii UE. Eurodeputaţii amintesc că Uniunea Europeană ar putea reintroduce vize pentru cetăţenii americani, dacă nu se respectă principiul reciprocităţii.

Deputaţii europeni au votat, joi, cu 511 voturi "pentru", 29 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, o rezoluţie elaborată de Gerard Deprez, membru ALDE, în numele Comisiei pentru Libertăţi Civile şi Afaceri Interne. Dezbaterea pe această temă a avut loc în plenara din aprilie.

Parlamentul consideră că ar trebui interzisă orice formă de discriminare directă sau indirectă pe criterii de naţionalitate între cetăţenii europeni, nu doar în Uniunea Europeană, dar şi în afara Uniunii Europene, în special în cazul în care aceste acte de discriminare reprezintă consecinţa unei lipse de coordonare în negocierile internaţionale dintre instituţiile UE şi statele membre. Deputaţii europeni consideră că negocierile ar trebui să se încheie înainte de iunie 2009 şi că, începând de atunci, nu ar mai trebui permisă nicio discriminare între cetăţenii UE.

Parlamentul îndeamnă Comisia să abordeze, în cadrul negocierilor, chestiunea excluderii cetăţenilor europeni contaminaţi cu virusul HIV de la programul de ridicare a vizelor şi să garanteze egalitatea de tratament pentru toţi cetăţenii UE. Deputaţii susţin poziţia Comisiei, conform căreia nu există motive obiective pentru a impune interdicţii de călătorie la adresa persoanelor infectate cu virusul HIV.

Rezoluţia constată de asemenea că, la reuniunea din 13 martie a Troicii ministeriale din domeniul Justiţie şi Afaceri Interne, SUA au recunoscut, pentru prima dată, competenţa Comunităţii de a negocia acorduri internaţionale privind politica în domeniul vizelor, acceptând, într-o declaraţie comună, să urmeze o "dublă abordare". Problemele care ţin de responsabilitatea naţională vor fi discutate cu autorităţile naţionale, pe când cele care ţin de responsabilitatea UE vor fi discutate cu autorităţile UE.

Europarlamentarii consideră că, de la această dată, potrivit termenilor acestei declaraţii, SUA ar trebui să negocieze cu Comisia Europeană în legătură cu chestiunea acordării vizelor, după cum s-a procedat şi în cazul transportului aerian. De asemenea, în opinia acestora, SUA trebuie să negocieze cu Consiliul în legătură cu politicile Uniunii Europene în materie de securitate (Acordul PNR sau Acordurile între UE şi SUA privind extrădarea şi asistenţa judiciară reciprocă în materie penală) şi cu statele membre în legătură cu prezenţa agenţilor de securitate la bordul aeronavelor în zborurile transatlantice şi chestiunile de securitate, în măsura în care acestea îi vizează pe resortisanţii statelor respective.

Parlamentul European îşi declară sprijinul faţă de mandatul pe care Consiliul l-a acordat Comisiei de a negocia un acord care să garanteze scutirea de vize a tuturor cetăţenilor UE care intră pe teritoriul SUA, similară celei de care beneficiază deja cetăţenii SUA care intră pe teritoriul UE.

În rezoluţie se mai subliniază că participarea la programul de scutire de vize (VWP) ar trebui să le acorde, fără întârziere, tuturor cetăţenilor statelor membre, în aceleaşi condiţii, drepturi identice în ceea ce priveşte statutul paşapoartelor lor, în timp ce accesul SUA la bazele de date sau sistemele de informaţii ale UE/CE ar trebui interzis, cu excepţia cazului în care este autorizat în mod explicit de dreptul comunitar, iar, în acest caz, ar trebui să fie convenit de comun acord la nivelul UE şi să se bazeze pe respectarea deplină a principiului reciprocităţii.

De asemenea, orice extindere a transmiterii către Interpol a datelor privind paşapoartele pierdute şi furate ar trebui convenită de comun acord la nivelul UE.

Reprezentanţii Ungariei şi ai Statelor Unite au semnat marţi un acord privind schimbul bilateral de date în încercarea de a ajuta la identificarea teroriştilor, o condiţie prealabilă eliminării de către Washington a vizelor pentru cetăţenii ungari.


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici