Percheziţii la biroul şi domiciliul unui fost consilier al lui Sarkozy, în dosarul sondajelor

O percheziţie era în curs joi la biroul şi la domiciliul din Paris al fostului consilier al lui Nicolas Sarkozy Patrick Buisson, în cazul cunoscut ca al "sondajelor de la Elysée" privind anchete de opinie comandate de preşedinţie fără licitaţie, a anunţat o sursă apropiată de dosar.

85 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la biroul şi domiciliul unui fost consilier al lui Sarkozy, în dosarul sondajelor

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La originea acestui caz se află o primă plângere a Asociaţiei Anticor, pentru favorizare, care a fost depusă în 2010. Ea viza o convenţie comercială semnată în 2007 de fosta directoare de Cabinet a preşedintelui Nicolas Sarkozy Emmanuelle Mignon cu societatea de consultanţă Publifact aparţinând lui Patrick Buisson.

În 2009, Curtea de Conturi a denunţat contractul, afirmând că a fost încheiat fără "ca vreuna dintre posibilităţile oferite prin codul pieţelor publice pentru respectarea regulilor concurenţei (...) să fie aplicată".

După o lungă bătălie procedurală dusă de Anticor, Curtea de Casaţie a autorizat, în decembrie, deschiderea unei anchete judiciare asupra acestui contract.

Ancheta a fost extinsă, în ianuarie, la toate sondajele comandate în timpul mandatului de cinci al lui Sarkozy (2007-2012) unui număr de nouă institute diferite, în valoare totală de 9,3 milioane de euro, potrivit estimărilor asociaţiei.

Investigaţiile vizează eventuale fapte de "favorizare", "deturnare de fonduri publice", complicitate şi tăinuirea acestor infracţiuni, cu ocazia unor contracte şi înţelegeri încheiate pentru aceste sondaje.

Avocatul Anticor Jérôme Karsenti a anunţat săptămâna trecută că sondajele comandate de preşedinţia Republicii în ultimii doi ani ai mandatului lui Sarkozy nu sunt de găsit la Palatul Elysée, nici în arhive şi nici la serviciul financiar.

Contactat joi de AFP, Patrick Buisson, un fost jurnalist de extremă dreapta, în vârstă de 64 de ani, a refuzat să facă vreun comentariu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici