Peste 5.000 de imigranţi au trecut din Macedonia în Serbia

Peste 5.000 de imigranţi au ajuns duminică în Serbia, continuându-şi drumul către Europa de Vest, după o încercare zadarnică şi punctual în forţă a forţelor de ordine macedonene de a-i împiedica să pătrundă pe teritoriul ţării, relatează Reuters online.

1918 afișări
Imaginea articolului Peste 5.000 de imigranţi au trecut din Macedonia în Serbia

Peste 5.000 de imigranţi au trecut din Macedonia în Serbia (Imagine: Hepta)

Depăşită de un aflux de refugiaţi, în principal sirieni veniţi din Grecia, Macedonia a închiriat trenuri şi autocare cu care să-i transporte către nord, după mai multe zile de haos provocat de închiderea frontierei sale sudice de către forţele macedonene de securitate, care au recurs la grenade asurzitoare şi la gaze lacrimogene încercând să-i împiedice să intre în ţară.

Fluxul este neîntrerupt, deoarece Grecia a evacuat către partea continentală refugiaţii debarcaţi în număr mare pe anumite insule de la Marea Egee. Un număr-record de 50.000 de imigranţi a ajuns în Grecia pe mare în iulie, venind dinspre Turcia.

Ministrul sârb al Apărării Bratislav Gasic a anunţat, într-o vizită la un centru de primire a imigranţilor la frontiera Serbiei cu Macedonia, că peste 5.000 de persoane au intrat în ţară în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Cozi lungi de aşteptare s-au format în acest centru, deoarece imigranţiii, care provin din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, au nevooie de documente care să le legalizeze traversarea Serbiei, de unde vor încerca să treacă în Ungaria şi, astfel, în spaţiul Schengen al Uniunii Europene (UE).

"Ne aşteptăm ca valul să aibă aceeaşi amploare mâine sau peste două zile", a declarat ministrul sârb al Apărării, citat de agenţia sârbă de presă Tanjug.

- Feribot grec la Pireu

În Grecia, un feribot la bordul căruia se aflau aproape 2.500 de imigranţi aduşi de pe insule greceşti a intrat duminică dimineaţa în portul Pireu, în apropiere de Atena. El a plecat înapoi după o două ore, să aducă alţii. Aproape toţi aceşti imigranţi intenţionează să ajungă în Macedonia.

Serbia părea mai bine echipată ca Macedonia să facă faţă unui aflux important de imigranţi, după ce a deschis recent un centru de primire la Presovo, în sud.

Guvernul macedonean a decretat o stare de urgenţă la frontiera de sud joi şi a dispus închiderea acesteaia pentru imigranţi, care sosesc într-un ritm de aproximativ 2.000 pe zi, cu intenţia de a trece în Serbia şi apoi în Ungaria.

Această măsură a creat scene de haos, în special la Gevgelija, unde mii de bărbaţi, femei şi copii, mulţi provenind din Siria, au petrecut mai multe nopţi sub cerul liber şi fără să primească vreun ajutor alimentar.

După ce a încercat să-i lase să treacă pe cei mai vulnerabili în grupuri mici, poliţia nu a putut opri mulţimea, iar mii de persoane au năvălit sâmbătă pe teritoriul macedonean, în pofida tirurilor de grenade asurzitoare.

Macedonia, care întreţine relaţii tensionate cu Grecia, acuză Atena că-i trimite pe imigranţi în număr prea mare la frontiera comună.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici