Phenianul acceptă reluarea călătoriilor între cele două Corei - oficial

Coreea de Nord a acceptat luni reluarea călătoriilor între cele două Corei, reducând din rigurozitatea controalelor frontaliere cu Coreea de Sud şi crescând numărul întrunirilor familiale, porivit unui acord bilateral, citat de agenţia oficială nord-coreeană.

17 afișări
Imaginea articolului Phenianul acceptă reluarea călătoriilor între cele două Corei - oficial

Phenianul acceptă reluarea călătoriilor între cele două Corei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest acord a fost încheiat ca urmare a întrevederii de la Phenian între liderul nord-coreean Kim Jong-il şi preşedintele grupului sud-coreean de automobile Hyundai, Hyun Jung-Eun, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

"Toate mijloacele şi condiţiile de securitate necesare pentru turism vor fi furnizate înr-o manieră eficientă, în conformitate cu măsura specială luată de Kim Jong-Il, preşedintele Comisiei pentru Apărare naţională", potrivit acordului, citat de agenţie.

Potrivit comunicatului, călătoriile sud-coreeenilor cu destinaţia Muntele Kumgang, situat pe coasta estică, şi în oraşul istoric Kaesong, de pe coasta vestică, vor fi reluate curând.

Coreea de Nord va acorda mai multe permise turiştilor sud-coreeni care doresc să se deplaseze spre muntele Kumgang, dar şi un nou acces către muntele Paekdu, situat la graniţa cu China.

Phenianul a decis, de asemenea, să elimine controalele frontaliere pentru oamenii de afaceri şi pentru turişti.

Potrivit acordului, autorităţile nord-coreene vor autoriza mai multe întâlniri între familiile din cele două ţări, care au fost separate după războiul din perioada 1950-1953. Reuniunile de familie vor putea să aibă loc la sfârşitul lunii octombrie.

Întâlnirile între familii au loc frecvent pe muntele Kumgang, după un summit istoric, organizat în 2000, şi care a lansat un proces de apropiere a celor două ţări.

Seulul a suspendat vizitele la muntele Kumgang după ce militarii au ucis în iulie 2008 o femeie din Coreea de Sud care pătrunsese într-o zonă militară.

Coreea de Nord a pus capăt vizitelor la Kaesong şi a limitat accesul oamenilor de afaceri sud-coreeni la un complex industrial, finanţat prin investiţii sud-coreene.

Aceste suspendări au reprezentat pentru Coreea de Nord, căreia i s-au aplicat sancţiuni internaţionale ca urmare a lansării de rachete, pierderi de milioane de dolari.

Guvernul sud-coreean urmează să aprobe reluarea vizitelor.

Hyun Jung-Eun, a cărei grup se află la iniţiativa proiectelor dintre cele două Corei, s-a deplasat săptămâna trecută la Phenian pentru o vizită de trei zile cu scopul de a asigura eliberarea unui angajat al companiei Hyundai, reţinut de autorităţile nord-coreene din 30 martie.

Ea a revenit joi în Coreea de Sud, în urma unei vizite ce dă speranţe pentru o ameliorare a relaţiilor dintre cele două ţări, după o perioadă de ostilitate.

Hynn s-a întâlnit cu Kim Jong-Il în 2005 şi încă de două ori în 2007 pentru a implementa vizitele turistice în Coreea de Nord pentru cetăţenii sud-coreeni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici