Poliţia belarusă a preluat controlul asupra pieţei unde au avut loc protestele opoziţiei

Forţele de ordine belaruse au preluat controlul asupra Pieţei Independenţei din Minsk şi au reţinut sute de participanţi la manifestaţiile de protest faţă de fraudarea alegerilor prezidenţiale de duminică, însă o parte dintre protestatari au rămas pe străzile din apropiere.

17 afișări
Imaginea articolului Poliţia belarusă a preluat controlul asupra pieţei unde au avut loc protestele opoziţiei

Poliţia belarusă a preluat controlul asupra pieţei unde au avut loc protestele opoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia a intervenit violent şi rapid în Piaţa Independenţei, lovindu-i pe manifestanţi, reţinându-i sau obligându-i să se retragă, şi a reuşit să preia, în jurul orei 21.30 GMT (23.30, ora României), controlul asupra pieţei.

Importante efective ale forţelor de ordine, echipate cu bastoane şi purtând căşti şi scuturi, respinseseră deja, în cursul serii, o încercare a manifestanţilor de a pătrunde în clădirea unde se află sediul Parlamentului, al Guvernului şi al Comisiei Electorale.

"Forţele de ordine au acţionat în deplină legalitate", a apreciat comandantul poliţiei din Minsk, Leonid Farmagei, citat de agenţia de presă rusă ITAR-Tass.

Opoziţia le-a cerut încă de sâmbătă simpatizanţilor să participe la o manifestaţie organizată duminică seară, pentru a denunţa fraudele electorale masive la scrutinul prezidenţial. Conform unor sondaje la ieşirea de la urne, anunţate de televiziunea de stat, preşedintele Aleksandr Lukaşenko ar fi câştigat alegerile cu un procent de voturi cuprins între 72,2 şi 81,4 la sută, primii doi candidaţi din partea opoziţiei obţinând numai câte 6,1 la sută din voturi.

Comisia Electorală nu a anunţat încă nici un rezultat oficial. "Rezultatele preliminare indicate de sondaje (...) oferă, fără îndoială, o idee despre rezultatul real", a afirmat unul dintre membrii Comisiei, citat de agenţia rusă Interfax. Conform cifrelor oficiale, participarea la vot a depăşit 90 la sută.

"Aici şi-a declarat Belarusul independenţa în 1991 şi tot aici va cădea dictatura lui Lukaşenko astăzi", a afirmat, în faţa manifestanţilor, Andrei Sannikov, unul dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei. Ulterior, acesta a fost rănit în timpul intervenţiei poliţiei, conform postului de radio independent Ecoul Moscovei.

Şi Vitali Rimaşevskîi, în vârstă de 35 de ani, candidat la alegerile prezidenţiale, a fost internat în spital, după ce a fost rănit la cap în timpul intervenţiei forţelor de ordine, au declarat surse din cadrul opoziţiei belaruse.

Manifestanţii s-au adunat duminică seară în Piaţa Octombrie, îndreptându-se apoi către Piaţa Independenţei, unde s-au strâns câteva zeci de mii de persoane.

În cursul serii, poliţia a intervenit în forţă împotriva unui grup de manifestanţi care se îndrepta către Piaţa Octombrie, în urma incidentelor fiind rănit şi Vladimir Nekliaev, unul dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei. Acesta a suferit un traumatism cranian şi a fost transportat la spital.

Ales în 1994 în urma primelor alegeri organizate după declararea independenţei Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a fost reales în 2001 şi în 2006, după scrutinuri marcate de nereguli şi urmate de măsuri represive împotriva opoziţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici