Polonia suplimentează numărul poliţiştilor la graniţa cu Belarus. Autorităţile de la Varşovia se tem că Grupul Wagner ar putea declanşa o criză a migraţiei

Polonia va trimite 500 de ofiţeri de poliţie pentru a consolida eforturile de securitate la graniţa cu Belarus, după ce aproape 200 de persoane au încercat să treacă pe teritoriul polonez în weekend.

433 afișări
Imaginea articolului Polonia suplimentează numărul poliţiştilor la graniţa cu Belarus. Autorităţile de la Varşovia se tem că Grupul Wagner ar putea declanşa o criză a migraţiei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Poliţişti din cadrul unităţilor de prevenţie şi antiterorism vor fi trimişi pentru a ajuta la controlul "situaţiei tensionate" de la graniţă, a transmis duminică pe Twitter ministrul polonez de interne Mariusz Kamiński. Aceştia se vor alătura celor 5.000 de poliţişti de frontieră şi 2.000 de soldaţi deja staţionaţi la frontieră, a precizat el.

Măsura vine după ce 187 de persoane au încercat sâmbătă să treacă ilegal din Belarus în Polonia, potrivit poliţiei de frontieră poloneze, potrivit POLITICO.

Polonia se teme că Grupul Wagner din Belarus ar putea declanşa o criză a migraţiei

Luptătorii Wagner care se relochează în Belarus după revolta lor eşuată din Rusia ar putea folosi migranţii din Africa şi din alte locuri în care operează grupul paramilitar pentru a destabiliza Europa Centrală şi de Est, a avertizat un şef al securităţii poloneze.

Jacek Siewiera, şeful biroului naţional de securitate al Poloniei, a declarat vineri că "riscul pentru Polonia este corelat cu numărul de mercenari Wagner care rămân la Minsk".

Ameninţarea, a adăugat el, ar trebui măsurată "în combinaţie cu toate activele pe care Wagner le are în Africa, în Maghreb, în Sahel şi în Orientul Mijlociu şi cu riscul de escaladare a imigraţiei forţate şi a atacului asimetric la graniţele Poloniei, Lituaniei şi Letoniei".

Polonia şi statele baltice au sporit măsurile de securitate de la frontieră după ce preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a negociat un armistiţiu cu liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a cărui tentativă de insurecţie a fost cea mai directă provocare la adresa lui Vladimir Putin de când acesta a devenit liderul Rusiei. Ca parte a acestei înţelegeri, Prigojin a fost de acord să se retragă şi să zboare la Minsk în schimbul amnistiei pentru el şi pentru luptărotii care îl urmează.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici