Populaţia a ieşit în stradă în Tunisia. Preşedintele vrea revizuirea Constituţiei pentru a avea puteri sporite

  • Mii de protestatari au ieşit sâmbătă pe străzile din Tunis pentru a se opune unui referendum privind o nouă constituţie convocat de preşedintele Kais Saied, care ar consolida menţinerea sa la putere.
  • Protestul condus de Abir Moussi, liderul Partidului Constituţional Liber, a reflectat opoziţia tot mai mare faţă de Saied de când acesta a preluat puterea executivă anul trecut, dizolvând parlamentul şi guvernând prin decret, într-o mişcare pe care oponenţii au numit-o lovitură de stat.
  • Mii de persoane au mărşăluit din Piaţa Bab Souika din capitală spre Piaţa Kasbah, fluturând steaguri tunisiene.
1811 afișări
Imaginea articolului Populaţia a ieşit în stradă în Tunisia. Preşedintele vrea revizuirea Constituţiei pentru a avea puteri sporite

Populaţia a ieşit în stradă în Tunisia. Preşedintele vrea revizuirea Constituţiei pentru a avea puteri sporite

"Tunisienii mor de foame, finanţele publice se prăbuşesc, dar lui Saied nu-i pasă... El se concentrează doar pe un proiect personal pentru a-şi impune constituţia... nu vom accepta asta", a declarat Abir Moussi în faţa mulţimii, potrivit Reuters.

Saied încearcă să revizuiască constituţia pentru a conferi mai multe puteri preşedinţiei, pe fondul unei economii care se prăbuşeşte şi al temerilor legate de o criză a finanţelor publice. El intenţionează să supună noua constituţie unui referendum pe 25 iulie.

"Nu ne impuneţi referendumul dumneavoastră. Nu vă recunoaştem referendumul, care va fi fraudulos", a declarat o femeie din rândul protestatarilor.

Saied a numit o nouă comisie electorală, punând la îndoială credibilitatea oricărui vot. De asemenea, el a numit un consiliu judiciar temporar şi a demis zeci de judecători.

Susţinătorii săi spun că el se opune forţelor de elită, ale căror nepricepere şi corupţie au condamnat Tunisia la un deceniu de paralizie politică şi stagnare economică.

Cu toate acestea, principalele partide politice tunisiene au declarat că vor boicota referendumul, iar puternicul sindicat UGTT a refuzat să ia parte la discuţiile privind noua constituţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici