Portugalia va renunţa la sistemul mult criticat al "vizelor de aur"

Portugalia va renunţa probabil la programul "viza de aur", care acordă străinilor bogaţi dreptul de şedere, a declarat miercuri premierul Antonio Costa, afirmând că acest program, vechi de 10 ani, şi-a îndeplinit deja rolul, relatează Reuters.

378 afișări
Imaginea articolului Portugalia va renunţa la sistemul mult criticat al "vizelor de aur"

Visit Lisboa, Facebook

Autorizaţia de rezidenţă pentru activităţi de investiţii pentru persoanele din ţări din afara UE, cunoscută în mod obişnuit sub numele de programul "viza de aur", a fost aspru criticată la nivel naţional pentru că a dus la creşterea preţurilor locuinţelor şi a chiriilor, iar Comisia Europeană a cerut să se pună capăt acestor programe.

În Portugalia, programul a atras investiţii de 6,5 miliarde de euro din partea străinilor, în principal din China, Brazilia şi Africa de Sud, majoritatea banilor fiind investiţi în sectorul imobiliar. Regulile s-au schimbat în acest an pentru a redirecţiona investiţiile de pe piaţa imobiliară din marile oraşe către zonele depopulate.

Vorbind la Web Summit de la Lisabona, cel mai mare eveniment tehnologic din Europa, Costa a declarat că mai multe sisteme de vize oferite de Portugalia sunt în prezent reevaluate, iar viza de aur este unul dintre ele.

"Probabil că şi-a îndeplinit deja rolul pe care trebuia să îl îndeplinească şi, în acest moment, nu se mai justifică menţinerea ei", a declarat Costa reporterilor.

O decizie oficială va fi anunţată când evaluarea va fi finalizată, a spus el.

Costa a declarat că Portugalia a dorit să continue să fie atractivă, un exemplu fiind legea sa recentă, promulgată luni, care a creat aşa-numita viză pentru nomazii digitali. Aceasta le permite străinilor cu venituri lunare mari din munca la distanţă să trăiască şi să lucreze din Portugalia timp de un an.

Comisia Europeană a solicitat guvernelor UE să pună capăt programelor naţionale de vânzare a cetăţeniei, pe care blocul comunitar le consideră de mult timp un risc de securitate.

Marea Britanie a eliminat vizele de aur pentru investitorii bogaţi în februarie, pe fondul îngrijorărilor legate de afluxul de bani ilicit din Rusia, chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, care a adus sancţiuni occidentale fără precedent împotriva Moscovei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
portugalia,
program,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici