Premierul britanic a anulat o întâlnire cu omologul grec pe tema sculpturilor din Partenon

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a acuzat pe omologul său britanic, Rishi Sunak, că a anulat o întâlnire programată la Londra, marţi, într-o dispută diplomatică cu privire la statutul sculpturilor din Partenon, potrivit Reuters.

549 afișări
Imaginea articolului Premierul britanic a anulat o întâlnire cu omologul grec pe tema sculpturilor din Partenon

Premierul britanic a anulat o întâlnire cu omologul grec pe tema sculpturilor din Partenon

Grecia a cerut în mod repetat Muzeului Britanic să returneze definitiv sculpturile vechi de 2.500 de ani pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a scos din templul din Partenon la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman.

„Îmi exprim supărarea că prim-ministrul britanic a anulat întâlnirea noastră planificată cu doar câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc. Poziţiile Greciei cu privire la problema sculpturilor din Partenon sunt binecunoscute. Am sperat să am ocazia să le discut cu omologul meu britanic. Oricine crede în corectitudinea şi dreptatea poziţiilor sale nu se teme niciodată să se confrunte cu argumente”, a spus Mitsotakis într-un comunicat.

Guvernul grec a purtat discuţii cu preşedintele British Museum, George Osborne, cu privire la un posibil acord de împrumut pentru sculpturile, care au fost o sursă de dispute între cele două ţări de secole.

Mitsotakis s-a plâns duminică, într-un interviu acordat BBC, că discuţiile despre o posibilă întoarcere a sculpturilor la Atena nu au avansat suficient de repede.

Întrebat despre declaraţia lui Mitsotakis, biroul lui Sunak a spus că relaţia Marii Britanii cu Grecia este „foarte importantă” şi că cele două ţări trebuie să lucreze împreună la provocări globale, cum ar fi combaterea migraţiei ilegale.

Vicepremierul britanic Oliver Dowden a fost disponibil să se întâlnească cu Mitsotakis pentru a discuta aceste probleme, a mai spus biroul lui Sunak.

Guvernul britanic a exclus întotdeauna să renunţe la proprietatea asupra sculpturilor şi susţine că acestea au fost dobândite în mod legal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici