Premierul bulgar acceptă demisiile unor adjuncţi, după demisia ministrului Justiţiei

Premierul bulgar Boiko Borisov a acceptat vineri demisiile adjuncţilor ministrului Justiţiei Petko Petkov şi Verginia Mişeva-Ruseva, care au făcut acest gest miercuri, în urma demisiei ministrului bulgar al Justiţiei Hristo Ivanov, relatează site-ul Novinite.com.

182 afișări
Imaginea articolului Premierul bulgar acceptă demisiile unor adjuncţi, după demisia ministrului Justiţiei

Premierul bulgar acceptă demisiile unor adjuncţi, după demisia ministrului Justiţiei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Ivanov a demisionat miercuri, după ce Parlamentul a eşuat să adopte toate amendamentele constituţionale pe care ministrul demisionar le-a propus în vederea reformării sistemului judiciar.

Ivanov a fost nemulţumit mai ales de faptul că parlamentarii au revizuit cotele de repartizare a profesioniştilor şi parlamentarilor în Consiliul Superior al Magistraturii (VSS).

În pofida faptului că parlamentarii au aprobat împărţirea VSS în două colegii - unul pentru judecători şi unul pentru procurori -, Ivanov şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că amendamentele reţinute menţin o putere excesivă a procurorului-şef.

El a apreciat că s-au adoptat măsuri bune în vederea unei îmbunătăţiri a sistemului judiciar, dar că nu sunt suficiente.

În urma demisiei lui Ivanov, Radan Kanev, copreşedintele Blocului Reformist (dreapta - partenerul minoritar al coaliţiei de guvernare) şi liderul unuia dintre partidele din cadrul blocului, a anunţat că-şi retrage susţinerea faţă de Cabinetul lui Borisov şi trece în opoziţie, în Parlament.

Succesorul lui Ivanov, care a fost propus ministru de Blocul Reformist, urmează să fie supus aprobării Parlamentului, în urma unor consultări între partidele din coaliţia de guvernare.

GERB, principalul partid din cadrul coaliţiei de guvernare, are două opţiuni în vedere în acest sens, a declarat sâmbătă un oficial din cadrul formaţiunii.

În contextul în care tensiunile dintre GERB, partidul lui Borisov, şi Blocul Reformist cresc, acesta din urmă insistând să denunţe un "eşec" al reformei sistemului judiciar, formaţiunea premierului a anunţat că va nominaliza proprii candidaţi la funcţia de ministru al Justiţiei.

Într-un interviu pentru postul privat Nova TV, parlamentara GERB Desislava Atanasova a refuzat să spună care sunt numele celor doi candidaţi.

Borisov ar urma să propună săptămâna viitoare un nou ministru al Justiţiei, fie din rândul GERB, fie din rândul Blocului Reformist, potrivit Novinite.com.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici