Premierul Greciei vrea integrarea tuturor statelor din Balcani în UE până în 2033: "Este un pas îndrăzneţ, dar necesar"

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat vineri că Uniunea Europeană ar trebui să ofere integrarea tuturor celor şase naţiuni din Balcanii de Vest în UE până în 2033, în ceea ce a numit un "pas îndrăzneţ, dar necesar".

777 afișări
Imaginea articolului Premierul Greciei vrea integrarea tuturor statelor din Balcani în UE până în 2033: "Este un pas îndrăzneţ, dar necesar"

Invazia Rusiei în Ucraina a conferit un nou sentiment de urgenţă necesităţii de a lega Muntenegru, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia şi Kosovo mai aproape de UE care are în acest moment 27 de membri, în parte pentru a contracara influenţa crescândă a Rusiei şi a Chinei în regiune. Legătura ar putea implica o aderare deplină sau o comunitate alternativă, relatează Reuters.

Într-un articol publicat în Politico înaintea unui summit din Grecia al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), Mitsotakis a declarat că UE trebuie să dovedească faptul că atunci când "stabileşte o viziune are intenţia şi capacitatea de a o duce la îndeplinire".

Viziunea de aderare la UE pentru regiune, a spus el, a devenit "neclară, estompându-se în ochii cetăţenilor frustraţi şi dezamăgiţi", deoarece extinderea UE a stagnat în ultimii ani din cauza preocupărilor legate de securitate, guvernanţă şi migraţie.

Un summit UE-Balcanii de Vest este programat pentru 23 iunie.

"Mesajul meu de astăzi este clar: în conformitate cu criteriile stabilite, să oferim integrarea tuturor statelor din Balcanii de Vest în UE până în 2033, un termen ambiţios, dar realizabil. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă", a declarat Mitsotakis.

"Primul pas trebuie să fie o decizie peste două săptămâni la Bruxelles pentru a debloca calea Macedoniei de Nord şi a Albaniei".

Iniţiativa lui Mitsotakis a subliniat modul în care Grecia a încercat să îşi sporească rolul în Balcani, pe măsură ce a ieşit dintr-o criză financiară care i-a pătat imaginea.

Cancelarul german Olaf Scholz, care se află într-un turneu de două zile în Balcanii de Vest, este aşteptat, de asemenea, să se deplaseze în oraşul Salonic, din nordul Greciei, pentru a lua cina cu cei 13 participanţi la SEECP. 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, li se va alătura.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici