Premierul Poloniei este de părere că Rusia vrea să cucerească o treime din Ucraina „cât de curând”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi că el crede că trupele ruseşti vor urmări să cucerească o treime din teritoriul Ucrainei „cât de curând”.

958 afișări
Imaginea articolului Premierul Poloniei este de părere că Rusia vrea să cucerească o treime din Ucraina „cât de curând”

„Văd că trupele ruseşti se regrupează, se reorganizează. Cred că vor încerca destul de curând să înconjoare forţele ucrainene, în special în regiunea Donbas. Şi apoi, după ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori să negocieze din această... poziţie foarte puternică", a declarat premierul Poloniei, într-un interviu la CNN.

Într-un discurs virtual adresat joi parlamentului australian, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei şi a avertizat asupra unor implicaţii mari pentru securitatea globală dacă Rusia nu este oprită.

Morawiecki a declarat că aliaţii Ucrainei trebuie să continue să impună „sancţiuni zdrobitoare” Rusiei.

Moscova „se teme de sancţiuni pe termen lung”, a declarat el pentru CNN. „Noi pledăm pentru confiscarea activelor lor şi facem tot posibilul pentru a nu mai cumpăra petrol şi gaze ruseşti”.

În ciuda faptului că aliaţii occidentali au impus deja sancţiuni dure, premierul polon a avertizat că preţul rublei ruseşti a rămas în mare parte stabil şi că aceasta este o dovadă că „pentru moment, Putin şi oamenii săi au reuşit să schimbe politica fiscală, politica monetară, politica financiară în aşa fel încât să fie imuni la sancţiuni într-o anumită măsură... cel puţin pentru următoarele câteva luni”.

„Pentru următoarele săptămâni şi următoarele două luni, Rusia este pregătită pentru acest război. Nu sunt atât de sigur dacă Occidentul, dacă Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO sunt la fel de pregătite. ... Opinia publică se va sătura de acest război", a mai spus el.

Morawiecki a avertizat, de asemenea, că, în timp ce „ucrainenii luptă cu inimi de leu”, Occidentul trebuie să îşi sporească urgent aprovizionarea cu armament în ţară, făcând un apel direct la Statele Unite să „acţioneze rapid, vă rog să acţionaţi rapid, deoarece ei [Ucraina] luptă pentru valorile noastre, valorile noastre universale”.

„Trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să îşi apere ţara cât mai repede posibil. Zilele noastre sunt orele lor, săptămânile noastre [sunt] zilele lor; ei au nevoie de arme aici şi acum. ... Rusia este o ţară mare, o ţară mare, cu multe mărfuri, materii prime, resurse... Au o armată mare. De aceea se pot din nou şi din nou regrupa şi reorganiza", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici