Premierul Scoţiei respectă decizia nefavorabilă referendumului, dar nu va accepta negarea democraţiei

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat, miercuri, că, deşi este "dezamăgită", va respecta decizia Curţii Supreme de Justiţie din Marea Britanie care este nefavorabilă unui nou referendum organizat unilateral, dar a subliniat că nu va accepta ca democraţia să fie negată.

381 afișări
Imaginea articolului Premierul Scoţiei respectă decizia nefavorabilă referendumului, dar nu va accepta negarea democraţiei

Curtea Supremă de Justiţie de la Londra a decis miercuri că Scoţia nu poate organiza în mod unilateral un nou referendum privind independenţa, deoarece decizia trebuie luată de Parlamentul britanic. Guvernul de la Londra şi implicit majoritatea parlamentară se opun unui nou plebiscit în Scoţia.

"Un referendum legal ar avea consecinţe politice importante privind uniunea şi referitoare la atribuţiile Parlamentului Marii Britanii. Rezultatul ar avea autoritatea constituţională şi politică bazată pe democraţie, ar fi expresia democratică a electoratului scoţian. Prin urmare, este clar că propunerea unui astfel de proiect are legătură cu afacerile uniunii Scoţia-Anglia, iar decizia suverană este a Parlamentului Marii Britanii", a declarat lordul Reed, unul dintre judecătorii instanţei supreme, citat de BBC News.

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, intenţiona, înaintea acestei decizii, să organizeze un nou referendum privind independenţa în octombrie 2023.

"Deşi sunt dezamăgită, respect decizia Curţii Supreme; nu instanţa face legile, doar le interpretează. Iar o lege care nu permite Scoţiei să îşi aleagă propriul viitor fără acordul Westminster demonstrează că este un mit existenţa Marii Britanii ca parteneriat voluntar şi creează premisele pentru independenţă", a reacţionat Sturgeon, prin Twitter.

"Democraţia scoţiană nu va fi negată. Decizia de astăzi blochează una dintre căile prin care vocea Scoţiei poate fi auzită în materie de independenţă, dar, într-o democraţie, vocea noastră nu poate fi redusă la tăcere şi nu va fi redusă la tăcere", a subliniat Sturgeon.

"Această decizie este greu de digerat de orice susţinător al independenţei şi chiar de orice susţinător al democraţiei", a subliniat premierul Scoţiei, avertizând că, indiferent dacă va fi sau nu referendum, alegătorii Scoţiei vor profita de următorul scrutin parlamentar pentru a demonstra că vor independenţa.

În schimb, premierul britanic, Rishi Sunak, a salutat decizia "clară şi definitivă" a instanţei supreme de la Londra.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici