Premierul Scoţiei vrea referendum pentru independenţă în 2023

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon este încrezătoare că un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie ar putea avea loc în octombrie anul viitor, a declarat ea duminică, potrivit Reuters.

921 afișări
Imaginea articolului Premierul Scoţiei vrea referendum pentru independenţă în 2023

Cea mai înaltă instanţă britanică va începe marţi să analizeze argumentele pentru a permite organizarea unui referendum de secesiune fără aprobarea premierului britanic Liz Truss şi a guvernului său.

În cadrul unui plebiscit din 2014, aprobat de guvernul britanic, scoţienii au respins independenţa cu 55%-45%. Cu toate acestea, Partidul Naţional Scoţian susţine că votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, organizat doi ani mai târziu, a schimbat situaţia în totalitate.

Nicola Sturgeon anunţă că, deoarece alegătorii au susţinut partidele pro-independenţă în alegerile pentru parlamentul scoţian de anul trecut, a existat un mandat pentru ca acestea să prezinte un proiect de lege pentru organizarea unui nou referendum pe 19 octombrie 2023.

Ea s-a declarat încrezătoare într-un verdict favorabil.

„Da, sunt încrezătoare că acest lucru se poate întâmpla. Să aşteptăm şi să vedem ce spune instanţa. Sunt încrezătoare că Scoţia va deveni independentă", a declarat Sturgeon la BBC TV.

Premierul Sturgeon a promis că o înfrângere la Curtea Supremă ar însemna că partidul său va lupta la următoarele alegeri la nivel britanic, care vor avea loc în 2024, doar pe o platformă privind independenţa Scoţiei, ceea ce ar face din aceasta un referendum „de facto".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici