Preşedintele Braziliei, Lula da Silva, şi-a ales miniştrii: a pus o cântăreaţă la Cultură

Preşedintele, care preia mandatul la 1 ianuarie, şi-a ales persoane loiale pentru cele mai importante posturi în viitorul guvern.

179 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Braziliei, Lula da Silva, şi-a ales miniştrii: a pus o cântăreaţă la Cultură

Preşedintele Braziliei, Lula da Silva, şi-a ales miniştrii: a pus o cântăreaţă la Cultură

A promis un „guvern diferit”, reprezentând „diversitatea prezentă în societatea braziliană”. Deocamdată, preşedintele ales al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, care va prelua funcţia de la 1 ianuarie, nu s-a ţinut de cuvânt.

Pentru al treilea mandat, cel al „punctului de cotitură”, după cei patru ani ai lui Jair Bolsonaro, a ales doar persoane foarte loiale la conducerea ministerelor-cheie, toţi bărbaţi şi toţi albi. Cele mai aşteptate cinci numiri - economie, apărare, justiţie, afaceri externe şi şef de cabinet - i-au dezamăgit pe cei care se aşteptau la o adevărată schimbare faţă de trecut. Singura femeie, deocamdată, este cântăreaţa Margareth Menezes, viitor ministru al Culturii.

Fernando Haddad, 59 de ani, va fi noul ministru al Economiei. Până acum, el a fost eternul învins al Partidului Muncitorilor. Bătut de Bolsonaro la alegerile prezidenţiale din 2018, când a moştenit candidatura lui Lula, ajuns în închisoare. A pierdut din nou pe 30 octombrie, la alegerile pentru conducerea statului São Paulo, împotriva actualul guvernator, Rodrigo Garcia. Lumea afacerilor şi a finanţelor ar fi preferat un ministru mai moderat, precum fostul guvernator al băncii centrale, Henrique Meirelles.

José Mucio, 74 de ani, fost judecător al Tribunal de Contas da União (Curtea de Conturi din Brazilia), va fi ministrul apărării. Prieten cu Lula, dar apreciat şi de militari şi de preşedintele în exerciţiu Bolsonaro, este primul civil care conduce ministerul din 2016.

Mauro Vieira, în vârstă de 71 de ani, fost ambasador la Washington, Buenos Aires şi ONU, a fost ales să conducă Ministerul de Externe şi să relanseze imaginea Braziliei pe scena internaţională, care s-a deteriorat foarte mult în cei patru ani, cu Bolsonaro la putere.

Flavio Dino, 54 de ani, fost judecător şi profesor de Drept, este viitorul ministru al Justiţiei şi Internelor, în timp ce Rui Costa, 59 de ani, fost guvernator al statului Bahia, va fi ministrul Casei Civile (şeful cabinetului).

A venit, ieri, şi anunţul numirii lui Aloizio Mercadante, cofondator al Partidului Muncitorilor şi foarte apropiat de Lula, la preşedinţia Băncii Naţionale pentru Dezvoltare Economică şi Socială. O numire care îngrijorează foarte mult pieţele financiare din cauza poziţiilor sale foarte progresiste, inclusiv în ceea ce priveşte cheltuielile publice.

În zilele următoare ar trebui să sosească numirile miniştrilor „politici”, cei aparţinând partidelor aliate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici