Preşedintele Consiliului European vrea ca UE să primească noi membri până în 2030

  • Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus stabilirea unei date limită pentru ca blocul comunitar să devină serios în ceea ce priveşte admiterea de noi membri.
  • Ţări precum Ucraina şi Republica Moldova fac presiuni în dezbaterea privind extinderea, aflată în impas.
565 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului European vrea ca UE să primească noi membri până în 2030

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Cred că trebuie să fim pregătiţi, de ambele părţi, până în 2030 să ne extindem", a declarat Charles Michel, luni, la Forumul strategic de la Bled, în Slovenia, adăugând că liderii UE vor discuta subiectul la următoarele reuniuni, informează Bloomberg.

Michel a spus că liderii vor lua poziţie cu privire la deschiderea discuţiilor oficiale de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova şi că se vor reangaja, de asemenea, cu privire la perspectivele Bosniei.

Săptămâna trecută, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au participat la Atena la o reuniune cu liderii din Europa de Sud-Est, unde extinderea a fost subiectul principal. Dezbaterea a devenit serioasă pe măsură ce UE încearcă să atenueze eforturile Rusiei de a-şi exercita influenţa în regiune, dar rămâne, de asemenea, destul de sensibilă în interiorul blocului, din cauza istoriei complicate a candidaţilor şi pentru că va implica compromisuri bugetare semnificative.

"Să fim sinceri, uneori am folosit, poate am abuzat, de lipsa de progres a viitoarelor state membre pentru a evita să ne confruntăm cu propriile noastre teme, cu propria noastră pregătire", a adăugat el. "Acum trebuie să analizăm serios capacitatea UE de a absorbi noi membri".

Dritan Abazovic, prim-ministrul muntenegrean, a criticat obiectivele lui Michel, spunând: "2030 pentru noi, pentru Muntenegru, este prea departe". El a adăugat că integrarea ţărilor din Balcanii de Vest este o chestiune de securitate şi de dezvoltare economică viitoare.

Tot luni, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze, atât pentru o integrare mai profundă, cât şi pentru extindere, "în special către Balcanii de Vest".

"Riscul ar fi să facem ceea ce am mai făcut până acum: adică să ne gândim la procesul de extindere fără să gândim bine reforma. Pot să mărturisesc cu uşurinţă că este destul de greu pentru o Europă cu 27 de membri să facă progrese pe teme esenţiale - şi nu va fi mai uşor cu 32 sau 35 de membri, ca să nu spun mai mult".

El a adăugat că o posibilitate ar fi o Europă "cu mai multe viteze", cu parteneriate diferite între diferitele grupuri de membri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici