Preşedintele egiptean l-a trecut în rezervă pe ministrul Apărării din perioada Mubarak. Cum şi-a motivat Mohamed Morsi deciziile privind armata

Preşedintele egiptean, islamistul Mohamed Morsi, s-a apărat duminică de acuzaţii potrivit cărora ar vrea să "marginalizeze" armata, în urma deciziei de a-şi consolida puterea şi de a-l trece în rezervă a mareşalului Hussein Tantawi, ministru al Apărării din perioada Mubarak.

346 afișări
Imaginea articolului Preşedintele egiptean l-a trecut în rezervă pe ministrul Apărării din perioada Mubarak. Cum şi-a motivat Mohamed Morsi deciziile privind armata

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Le vreau doar binele. Vreau să se dedice unei misiuni, şi anume apărarea naţiunii", a dat el asigurări referindu-se la membrii forţelor armate, într-un discurs susţinut la al-Azhar, o instituţie teologică sunnită din Cairo.

"Nu am avut niciodată intenţia ca prin deciziile mele să marginalizez pe cineva sau să fiu nedrept faţă de cineva (...), ci să fac astfel încât să avansăm către un viitor mai bun, cu o nouă generaţie, cu un sânge nou, mult timp aşteptat", a adăugat preşedintele egiptean.

"Nu am avut intenţia să pun instituţiile într-o situaţie stânjenitoare", a continuat şeful statului, dând asigurări că a avut "în minte interesul acestei naţiuni".

Morsi, provenind din rândul mişcării Fraţii Musulmani, a decis retragerea mareşalului Tantawi din funcţia de ministru al Apărării, pe care o deţinea fără întrerupere începând din 1991. De asemenea, Tantawi, în calitate de şef al Consiliului Superior al Forţelor Armate (CSFA), a fost preşedintele de facto al Egiptului în perioada cuprinsă între îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la putere, în februarie 2011, şi alegerea lui Morsi, în iunie.

Printr-o mişcare surprinzătoare, Morsi a mai decis duminică să anuleze o "declaraţie constituţională" din iunie prin care CSFA, la aceea vreme aflat la conducerea ţării, şi-a atribuit puterea legislativă şi a cedat-o pe cea executivă preşedintelui-ales.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici