Preşedintele kîrgîz şi apropiaţii lui au furat fonduri din sistemul bancar înainte de a fugi

Kurmanbek Bakiev, preşedintele kîrgîz înlăturat de la putere, şi apropiaţii acestuia au golit seifurile statului înainte de a fugi, forţând Guvernul interimar să blocheze sistemul bancar, din lipsă de bani, anunţă un oficial kirghîz.

33 afișări
Imaginea articolului Preşedintele kîrgîz şi apropiaţii lui au furat fonduri din sistemul bancar înainte de a fugi

Preşedintele kîrgîz şi apropiaţii lui au furat fonduri din sistemul bancar înainte de a fugi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Seifurile statului sunt aproape goale, fondurile au fost transferate. De aceea, am blocat sistemul bancar; ne temem că băncile, aflate sub controlul lui Bakiev, intenţionează să scoată fonduri din ţară", a explicat Edil Baisalov, şeful de cabinet al premierului interimar Rosa Otunbaieva.

În ţară au rămas doar 986 de milioane de somi (16 milioane de euro), adaugă oficialul citat.

"Am descoperit la autorităţile statului dovezi incontestabile despre organizaţia infracţională condusă de Bakiev", adaugă oficialul citat.

Baisalov a explicat că poliţia a deschis focul împotriva manifestanţilor la ordinul fratelui preşedintelui, Janich Bakiev, aflat la conducerea gărzii prezidenţiale, cu acordul şefului statului.

"Avem dovezi incontestabile şi confesiuni detaliate ale ofiţerilor şi ale şefului de cabinet al gărzii prezidenţiale că Janich Bakiev a dat ordinul să se deschidă focul şi că preşedintele Bakiev ştia", adaugă Baisalov, criticându-l din nou pe preşedinte pentru că încearcă să organizeze o revoltă în sudul ţării.

"Kurmanbek Bakiev încearcă să împingă ţara spre război civil. Avem dovezi că apropiaţii lui au încercat să atace o unitate militară la Maili Suu (sud)", subliniază Baisalov, acuzându-i pe apropiaţii preşedintelui că vor să asasineze oficiali guvernamentali.

"Guvernul interimar apreciază că situaţia rămâne instabilă în Kîrgîzstan", insistă Baisalov.

Bakiev a anunţat vineri că refuză să demisioneze, exprimând disponibilitatea de a negocia cu noul Guvern. Propunerea a fost respinsă de Rosa Otunbaieva.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici