Preşedintele pro-rus al Bulgariei îl atacă pe Zelenski: „Ucraina insistă să lupte în acest război” / Reacţia Kievului

Ucraina l-a criticat, sâmbătă, pe preşedintele pro-rus al Bulgariei pentru declaraţiile sale potrivit cărora Kievul este de vină pentru războiul actual al Rusiei şi că furnizarea de arme către Ucraina nu face decât să prelungească conflictul.

3916 afișări
Imaginea articolului Preşedintele pro-rus al Bulgariei îl atacă pe Zelenski: „Ucraina insistă să lupte în acest război” / Reacţia Kievului

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Preşedintele Rumen Radev a declarat vineri reporterilor, în timpul unei conferinţe de presă în care a vorbit despre recentul summit NATO, că a vrut "să arate clar că Ucraina insistă să lupte în acest război".

"Dar ar trebui să fie de asemenea clar că factura este plătită de întreaga Europă", a adăugat el, potrivit The Associated Press.

Remarcile lui Radev fac parte din eforturile sale continue de a ţine Bulgaria în afara sprijinului militar comun al UE pentru Ucraina.

Reacţia Ucrainei

Ambasada Ucrainei la Sofia a declarat sâmbătă, într-un comunicat, că Administraţia Zelenski face toate eforturile posibile pentru a restabili pacea şi a respins poziţia lui Radev potrivit căreia furnizarea de arme Ucrainei alimentează şi prelungeşte războiul.

A pune războiul pe seama Ucrainei, care "a fost atacată în mod perfid de vecinul său nordic, este una dintre cele mai frecvente teze de susţinere a propagandei ruseşti şi a războiului hibrid în Europa", a transmis ambasada.

Ambasada Ucrainei la Sofia a subliniat că furnizarea de fonduri pentru apărare nu duce la o creştere a numărului de victime, ci înseamnă că mai multe vieţi pot fi salvate.

Premierul Bulgariei, în dezacord cu preşedintele

Vineri, premierul bulgar Nikolai Denkov s-a grăbit să contracareze poziţia lui Radev şi a dat vina pentru invazia Rusiei în Ucraina pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe administraţia de la Moscova

"Dimpotrivă, cel care insistă să ducă acest război este cercul din jurul lui Putin. Ei au început acest război", a declarat Denkov.

"Repet: cel mai rapid mod de a opri acest război este ca acelaşi cerc să cheme trupele să se retragă", a adăugat premierul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici