Preşedintele societăţii franceze Spanghero afirmă că este nevinovat în scandalul cărnii de cal

Preşedintele societăţii Spanghero, acuzat de către autorităţile franceze că a vândut sute de tone de carne de cal etichetată drept carne de vită, a protestat vineri faţă de aceste acuzaţii, susţinând că firma este nevinovată.

308 afișări
Imaginea articolului Preşedintele societăţii franceze Spanghero afirmă că este nevinovat în scandalul cărnii de cal

Preşedintele societăţii franceze Spanghero afirmă că este nevinovat în scandalul cărnii de cal (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Noi credeam că era (carne de) vită", a declarat Barthélémy Aguerre pentru AFP.

"Pentru noi, codul de opt cifre identificând paleţii incriminaţi, pe care Agenţia de luptă împotriva fraudelor îl consideră o referinţa vamală pentru carnea de cal congelată, nu corespunde unui cod vamal, ci unui cod de articol. L-am luat drept un cod de articol şi nimic altceva", a insistat Aguerre.

"Dacă am fi vrut să fraudăm, am fi schimbat aceste etichete cu acest cod. Şi am fi returnat facturile", a adăugat el.

"Nu ştiu cine" se află la originea fraudei, a declarat el pentru postul de radio Europe1. "Am fost uluit" de acuzaţiile formulate de către autorităţile franceze, a adăugat el.

Acestea din urmă au declarat joi că Spanghero ştia că revindea drept carne de vită carne de cal şi că şi-a înşelat clienţii.

"Cred că voi face dovada nevinovăţiei noastre, a nevinovăţiei mele, în orice caz, şi a nevinovăţiei colaboratorilor mei", a adăugat Aguerre

"De când a apărut problema, am analizat loturi de carne, iar în unele am găsit vită şi cal amestecate, ceea ce dovedeşte că nu Spanghero a comis escrocheria. Escrocheria vine de altundeva?", a dat el asigurări.

"Guvernul a acţionat un pic mai repede, pentru că acest lucru pune în mare dificultate întreprinderea şi cei 300 de salariaţi", a adăugat Aguerre.

Potrivit Agenţiei franceze de luptă împotriva fraudelor, scandalul european al cărnii de cal etichetat în mod fals vizează 750 de tone de carne utilizată la producerea a peste 4,4 milioane de porţii frauduloase, vândute în 13 ţări europene.

Potrivit acestei agenţii, Spanghero, furnizor de carne al Findus, a "recepţionat" timp de şase luni pachete de 25 de kilograme însumând 750 de tone de carne de cal, "cu etichetă vamală" corespunzând cărnii de cal, aşa cum au arătat facturi confiscate între un trader cipriot şi societatea franceză cu sediul în sud-vest.

Din cele 750 de tone, 550 de tone au fost livrate instalaţiei luxemburgheze Comigel cu eticheta de "carne de vită de origine UE", dar având un cod vamal care semnalează că este carne de cal.

Aceste 550 de tone au fost utilizate la prepararea a peste 4,5 milioane de produse frauduloase, vândute de către Comigel unui număr de cel 28 de întreprinderi din 13 ţări europene, potrivit directoarei Direcţiei de luptă împotriva fraudelor Nathalie Homobono.

Spanghero este suspectată de "înşelătorie economică" şi va fi atacată în justiţie, a declarat Benoît Hamon, ministrul francez pentru Consum, care a promis "asanarea filierei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici