Preşedintele Ungariei, despre incidentele din Valea Uzului: Nu este un act demn de o ţară europeană

Preşedintele Ungariei, János Áder, a declarat, referitor la incidentele din Valea Uzului, că tot ce s-a întâmplat în cimitirul militar a fost „profanare, a fost ilegal”, încălcându-se un acord internaţional, şi a fost şi „profund imoral”, potrivit MTI.

6840 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Ungariei, despre incidentele din Valea Uzului: Nu este un act demn de o ţară europeană

Áder despre incidentele din Valea Uzului: Nu este un act demn de o ţară europeană

Preşedintele Ungariei a spus, la Şumuleu Ciuc, la solicitarea jurnaliştilor maghiari, că este profanare faptul că în cimitir o parte din cele 52 de cruci ale solei româneşti a fost amplasată peste rămăşiţele soldaţilor maghiari. El a adăugat că şi autorităţile române au considerat ilegală transformarea cimitirului, printre acestea, Ministerul Apărării Naţionale a afirmat că nu a acordat nicio autorizaţie pentru amplasarea crucilor, anunţă MTI.

Potrivit preşedintelui ungar, prin transformarea cimitirului, au fost încălcate mai multe aspecte ale acordului bilateral româno-ungar privind îngrijirea mormintelor militare. Pe lângă toate acestea, consideră profund imoral, cele întâmplate joi la cimitir.

„Să te comporţi într-un cimitir, într-un mod vandal, să arunci în oameni care se roagă acolo paşnic, este mai mult decât un act imoral, necivilizat, nu este un act demn de o ţară europeană”, a declarat preşedintele.

În opinia sa, nu ar fi trebuit să se ajungă până aici, dar dacă aşa s-a întâmplat, atunci trebuie găsită soluţia, deoarece este în interesul maghiarilor care trăiesc aici, dar şi al Ungariei de a trăi în pace cu vecinii săi. Ca soluţie a dat un citat din predica Liturghiei de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: “dacă se aruncă cu pietre asupra ta, clădeşte scări din ele!”.

El a declarat că istoricii, lucrătorii din arhive, pot constata dacă există soldaţi români, din Primul sau cel de-al Doilea Război Mondial, îngropaţi în cimitir şi, dacă da, câţi sunt.

“Există acolo o parcelă goală care oferă posibilitate ca, soldaţilor români căzuţi, adevăraţi, cu documente autentice, să li se asigure liniştea veşnică şi să li se ridice un monument. Nimeni, nici maghiarii, nu vor să se opună acestui lucru. Trebuie respectate legile proprii ale României, trebuie respectate acordurile bilaterale, trebuie respectate cele mai elementare porunci morale”, a declarat János Ader.

Taguri:
áder,
valea uzului,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici