Preşedinţia Ucrainei pare să respingă statutul de neutralitate militară solicitat de Rusia

Preşedinţia Ucrainei a părut să respingă, miercuri, statutul de neutralitate militară solicitat de Rusia pentru oprirea confruntărilor militare, anunţând că vrea garanţii privind susţinerea activă a aliaţilor occidentali în cazul unui viitor război.

4964 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia Ucrainei pare să respingă statutul de neutralitate militară solicitat de Rusia

Preşedinţia Ucrainei pare să respingă statutul de neutralitate militară solicitat de Rusia

Oficiali ruşi au semnalat că în cadrul negocierilor i se propune Ucrainei să accepte un statut de neutralitate militară asemănător cu cel al Austriei sau Suediei.

Însă imediat după apariţia publică a acestor propuneri, Preşedinţia de la Kiev a transmis următorul comunicat, potrivit cotidianului Le Monde: "Ucraina este în prezent în război direct cu Rusia. Drept consecinţă, modelul nu poate fi altul decât ucrainean".

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Polodiak, şeful delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia, afirmă că vrea obţinerea unor "garanţii absolute de securitate" din partea statelor occidentale. "Acest lucru ar însemna că garanţii securităţii nu ar asista pasiv în cazul unui atac asupra Ucrainei, aşa cum se întâmplă acum, ci ar lua parte în mod activ la conflict de partea Ucrainei şi i-ar furniza arme", a declarat Mihailo Podoliak.

Marţi, preşedintele Volodimir Zelenski a admis că Ucraina nu va putea deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul opoziţiei vehemente a Rusiei. "Am auzit, de-a lungul anilor, că porţile erau deschise, dar am înţeles şi că nu putem adera. Acesta este adevărul şi trebuie să îl recunoaştem. Sunt mulţumit că cetăţenii noştri încep să înţeleagă şi îşi dau seama că putem miza doar pe forţele proprii", a afirmat Volodimir Zelenski.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici