Preşedinţii celor două Corei au semnat o declaraţie de pace

Preşedintele sud-coreean Roh Moo-Hyun şi omologul său nord-coreean Kim Jong-Il au semnat, joi, o declaraţie de pace la finalul summit-ului de la Phenian, potrivit unor surse citate de AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Preşedinţii celor două Corei au semnat o declaraţie de pace

Preşedinţii celor două Corei au semnat o declaraţie de pace

Cei doi preşedinţi au semnat la ora locală 13.00 (07.00 ora României) un document ce cuprinde opt puncte, prin care cele două ţări şi-au luat angajamentul de a promova pacea şi prosperitatea în peninsulă, divizată de peste cinci decenii.

"Sudul şi Nordul împărtăşesc opinia potrivit căreia trebuie să pună capăt situaţiei actuale de armistiţiu şi să instaureze un sistem de pace permanent", potrivit surselor citate.

În declaraţia finală, cele două Corei fac apel la organizarea unui summit "la trei sau patru ani", pentru a semna oficial un tratat de pace, care necesită semnătura Statelor Unite şi a Chinei, părţi implicate în conflictul coreean.

Anterior, un oficial sud-coreean anunţase intenţia celor doi lideri de a semna acest document.

După deschiderea summit-ului, care a avut loc marţi, cei doi lideri au făcut mai multe gesturi simbolice, oferind semne de înţelegere.

Preşedintele sud-coreean a trecut, în mod simbolic, peste linia de demarcaţie dintre cele două Corei. La rândul său, Kim Jong-Il a încălcat protocolul, venind personal în întâmpinarea omologului său.

Preşedintele sud-coreean a afirmat în mai multe rânduri că doreşte promovarea reconcilierii dintre cele două ţări, foste inamice în cadrul Războiului Rece, şi că şi-a propus o apropiere între cele două Corei, convenită în cadrul unui summit istoric organizat în 2000.

Referitor la domeniul nuclear, discuţii care nu figurau oficial pe agenda summit-ului, Nordul urma să îşi reînnoiască angajamentul de denuclearizare, conform cu acordul din 13 februarie semnat la Beijing, potrivit agenţiei Yonhap.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici