Primele comentarii ale lui Xi Jinping despre războiul dintre Israel şi Hamas. Preşedintele Chinei afirmă că trebuie pusă în aplicare soluţia celor două state

O soluţie cu două state pentru stabilirea unei Palestine independente este "soluţia fundamentală" a conflictului dintre Israel şi Hamas, a declarat joi Xi Jinping, în primele comentarii publice ale liderului chinez cu privire la război de la izbucnirea acestuia, în urmă cu aproape două săptămâni.

3607 afișări
Imaginea articolului Primele comentarii ale lui Xi Jinping despre războiul dintre Israel şi Hamas. Preşedintele Chinei afirmă că trebuie pusă în aplicare soluţia celor două state

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Prioritatea principală acum este o încetare a focului cât mai curând posibil, pentru a evita ca conflictul să se extindă sau chiar să scape de sub control şi să provoace o criză umanitară gravă", a declarat Xi Jinping, citat de televiziunea de stat chineză CCTV.

Xi Jinping, care a făcut comentariile în cadrul unei întâlniri cu premierul egiptean Mostafa Madbouly la Beijing, a declarat că statul chinez este dispus să lucreze cu Egiptul şi cu naţiunile arabe pentru a "promova o soluţie cuprinzătoare, justă şi de durată la problema palestiniană", potrivit CNN.

Xi Jinping a declarat că modalitatea fundamentală de rezolvare a conflictului este "punerea în aplicare a soluţiei celor două state, stabilirea unui stat palestinian independent şi realizarea coexistenţei paşnice" între cele două părţi.

China apreciază rolul "important" al Egiptului în "răcirea" situaţiei şi sprijină eforturile Egiptului de a deschide coridoare umanitare, a declarat Xi.

Însă refuzul Beijingului de a condamna Hamas a provocat furie şi un sentiment profund de dezamăgire din partea Israelului, precum şi critici din partea oficialilor americani.

Soluţia celor două state

Soluţia celor două state este un cadru propus pentru rezolvarea conflictului dintre Israel şi Palestina prin crearea a două state pentru cele două popoare: Israel pentru poporul evreu şi Palestina pentru poporul palestinian.

Soluţia celor două state a fost aproape de implementare în cadrul Acordurilor de la Oslo din 1993, un acord revoluţionar negociat de liderii israelieni şi palestinieni. Dar, deşi acordul a fost considerat un anunţ de progres şi de pace, procesul a eşuat în curând.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici