Protest masiv la Madrid împotriva planurilor de a da amnistie separatiştilor catalani

Zeci de mii de persoane, multe dintre ele agitând steaguri spaniole, s-au adunat duminică la Madrid pentru a protesta faţă de planurile de a acorda o amnistie separatiştilor catalani, în cadrul unui protest convocat de partidul de extremă dreapta Vox.

408 afișări
Imaginea articolului Protest masiv la Madrid împotriva planurilor de a da amnistie separatiştilor catalani

Sursa foto: X/Twitter

Chestiunea amnistiei vine în urma alegerilor generale neconcludente din iulie, în urma cărora premierul socialist în exerciţiu Pedro Sanchez a avut nevoie de sprijinul în parlament al partidelor separatiste catalane ERC şi JxCat pentru a fi învestit pentru un nou mandat, potrivit AFP.

În schimb, cele două partide cer o amnistie pentru sute de persoane care s-au confruntat cu acţiuni în justiţie din cauza rolurilor lor, adesea minore, în încercarea eşuată a Cataloniei de a obţine independenţa în 2017, care a declanşat cea mai gravă criză politică din Spania din ultimele decenii.

"Spania nu este de vânzare" şi "Nu amnistiei" s-au numărat printre sloganurile afişate la mitingul din piaţa centrală Plaza de Colon.

Marcos Carbonell, un inginer în vârstă de 37 de ani, s-a declarat supărat de faptul că Sanchez este dispus să facă un pact cu cei care vor să "rupă Spania".

Mulţi dintre cei din mulţime erau furioşi că o amnistie ar putea fi în beneficiul liderului JxCat, Carles Puigdemont, care a condus guvernul regiunii de nord-est în 2017, când a făcut o scurtă declaraţie de independenţă catalană după un referendum marcat de violenţă şi interzis de Madrid.

Puigdemont a fugit din Spania la scurt timp după aceea pentru a evita urmărirea penală, iar acum locuieşte în Belgia. Mulţi spanioli îl consideră un duşman al statului.

"Trimiteţi-l pe Puigdemont la închisoare!", au strigat manifestanţii, care au fost în jur de 100.000, potrivit delegaţiei guvernului central la Madrid. Vox a estimat participarea la peste 100.000 de persoane, fără a oferi o cifră.

Liderul Vox, Santiago Abascal, a avertizat că Sanchez ameninţă unitatea Spaniei şi l-a acuzat că nu urmăreşte o amnistie decât "pentru a rămâne la putere".

Principalul partid conservator de opoziţie, Partidul Popular (PP), a organizat duminică, în oraşul Malaga din sudul ţării, propriul protest împotriva amnistiei propuse, la care, potrivit acestuia, au participat peste 20.000 de persoane.

"Această amnistie nu este negociată în numele Spaniei, ci în numele lui Sanchez", a declarat şeful PP, Alberto Nunez Feijoo, în faţa manifestanţilor, adăugând că toţi spaniolii ar trebui să poată vota asupra planului de amnistie.

Acesta este al patrulea miting organizat de partid împotriva amnistiei planificate, după demonstraţiile din Madrid, oraşul central Toledo şi Santiago de Compostela, în regiunea natală a lui Feijoo, Galicia, în nord-vestul ţării.

De o amnistie ar putea beneficia peste 4.000 de persoane, majoritatea funcţionari minori şi cetăţeni obişnuiţi care au ajutat la organizarea referendumului din 2017, interzis de instanţe, sau au luat parte la proteste care au devenit urâte, potrivit grupului catalan pro-independenţă Omnium Cultural.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici