Protestatarii sud-coreeni cer guvernului să ia măsuri în privinţa apei de la Fukushima

Protestatarii s-au adunat sâmbătă în capitala Coreei de Sud pentru a cere guvernului să ia măsuri pentru a evita un posibil dezastru iminent în urma eliberării de către Japonia a apei radioactive tratate de la centrala nucleară Fukushima, potrivit Reuters.

283 afișări
Imaginea articolului Protestatarii sud-coreeni cer guvernului să ia măsuri în privinţa apei de la Fukushima

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Japonia a început joi să deverseze în mare apa de la centrala de la nord de Tokyo, în ciuda obiecţiilor atât în ţară, cât şi în străinătate, din partea comunităţilor de pescari şi a altor persoane îngrijorate de impactul asupra mediului.

„Nu vom asista imediat la dezastre precum detectarea de materiale radioactive în fructele de mare, dar pare inevitabil ca această deversare să reprezinte un risc pentru industria locală de pescuit, iar guvernul trebuie să găsească soluţii”, a declarat Choi Kyoungsook, de la grupul Korea Radiation Watch, care a organizat mitingul.

Aproximativ 50.000 de persoane s-au alăturat protestului, potrivit organizatorilor.

Japonia şi organizaţiile ştiinţifice susţin că apa, distilată după ce a fost contaminată prin contactul cu barele de combustibil atunci când reactorul a fost distrus în urma unui cutremur şi a unui tsunami în 2011, este sigură.

Compania de utilităţi responsabilă de centrală, Tokyo Electric Power, a filtrat apa pentru a elimina izotopii, lăsând doar tritiu, un izotop radioactiv al hidrogenului greu de separat.

Agenţia japoneză pentru pescuit a declarat sâmbătă că peştii testaţi în apele din jurul centralei nu au conţinut niveluri detectabile de tritiu, a relatat serviciul de ştiri Kyodo.

Coreea de Sud a declarat că nu vede nicio problemă ştiinţifică în ceea ce priveşte eliberarea apei, dar activiştii de mediu susţin că nu au fost studiate toate efectele posibile.

„Nimeni nu poate spune ce se va întâmpla cu ecosistemul marin în următorii 100 de ani”, a declarat Choi.

Japonia spune că trebuie să înceapă să elibereze apa deoarece rezervoarele de depozitare care conţin aproximativ 1,3 milioane de tone de apă - suficient pentru a umple 500 de piscine olimpice - sunt pline.

Prima deversare de 7.800 de metri cubi - echivalentul a aproximativ trei bazine olimpice - va avea loc în aproximativ 17 zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici